Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Αλλάζει πρακτικές η Goldman Sachs, μετά τις κατηγορίες για παραπλάνηση

Σε αλλαγή των πρακτικών που ακολουθεί απέναντι στους πελάτες της θα προχωρήσει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, μετά την κατηγορία που της απήγγειλε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τον Απρίλιο για παραπλάνηση επενδυτών κατά την πώληση ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, τα στελέχη της τράπεζας θα ζητούν τώρα από τους πελάτες τους να βεβαιώνουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που συνδέονται με τα ομόλογα που αγοράζουν. Επίσης, η τράπεζα εξετάζει τρόπους, ώστε να διαθέτει σύνθετα ομόλογα μόνο σε πελάτες που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.

Η Goldman Sachs βρίσκεται στο «στόχαστρο» και της αρμόδιας Επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2008. Ανώτατα στελέχη της τράπεζας, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Lloyd Blankfein, κλήθηκαν σε πολύωρες ακροάσεις στην Επιτροπή, όπου δέχτηκαν σκληρή κριτική από Γερουσιαστές για τις πρακτικές που ακολούθησαν στη διάθεση δομημένων ομολόγων, τα οποία οδήγησαν στη μεγάλη κρίση.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία εξετάζει, αν θα ασκήσει και ποινική δίωξη κατά της τράπεζας. Η βασική κατηγορία της SEC αναφέρει ότι η Godman Sachs πούλησε ένα δομημένο ομόλογο σε πελάτες της, χωρίς να τους γνωστοποιήσει ότι εναντίον του ομολόγου αυτού είχε στοιχηματίσει συγκεκριμένο hedge fund. Η Goldman σχεδιάζει την αλλαγή στις πρακτικές διάθεσης των προϊόντων της ως τμήμα ενός μελλοντικού διακανονισμού με τη SEC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου