Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Λαγκάρντ: Υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας στην οποία να περιλαμβάνεται «η εξέταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» των χωρών μελών της ΕΕ, δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

"Ναι, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», απαντάει η υπουργός στην ερώτηση αν πιστεύει ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συμφώνου και σημειώνει ότι η Γερμανία και η Γαλλία «συμφωνούν απολύτως να αντλήσουν από κοινού» τα διδάγματα από την ελληνική κρίση.

"Η ελληνική κρίση ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια», σημειώνει η Λαγκάρντ, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ότι καθυστέρησαν υπερβολικά να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο ενεργοποιήθηκε χθες.

«Αυτό θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε μαζί με το σύνολο των εταίρων μας και κυρίως με τους Γερμανούς φίλους μας την οικονομική διακυβέρνηση, την οικονομική σύγκλιση και τη μείωση των οικονομικών αποκλίσεων», σημειώνει η Λαγκάρντ.

«Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν απολύτως ότι πρέπει να αντλήσουν από κοινού τα διδάγματα από τις συνέπειες της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την κανονιστική ρύθμιση και την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ», προσθέτει.

«Δεν δώσαμε αρκετή προσοχή στις αποκλίσεις της ανταγωνιστικότητας οι οποίες μεγάλωναν μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την άλλη», επισημαίνει.

«Θα πρέπει επίσης να δράσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην περίπτωση που θα υπάρχει παρέκκλιση της πορείας του χρέους, των ελλειμμάτων ή της ανταγωνιστικότητας», υπογραμμίζει.

Θα πρέπει να «δημιουργηθούν μηχανισμοί πρόληψης και προειδοποίησης, οι οποίοι θα επιτρέπουν να εντοπίζεται νωρίτερα το γεγονός ότι μια χώρα κινδυνεύει να αρχίσει να παρεκκλίνει, είτε όσον αφορά το χρέος, είτε όσον αφορά το έλλειμμα, είτε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα», εξηγεί.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει στόχο το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ΕΕ και την αποφυγή της δημιουργίας υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων από τις χώρες αυτές. Ορίζει το ετήσιο όριο των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και το όριο του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου