Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Καπάκι» στην πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού

Το «καπάκι» στην πετρελαιοπηγή που θα συγκρατεί τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, θα τοποθετηθεί σε έξι έως οκτώ ημέρες (ΒΡ).

Ένα τεράστιο καπάκι που κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της ΒΡ θα μπορεί να τοποθετηθεί «σε έξι έως οκτώ ημέρες» στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, ώστε να σφραγίσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής συγκρατώντας το πετρέλαιο που διαρρέει μετά την καταστροφή μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ America Inc. Λαμάρ ΜακΚέι.

Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με την προθεσμία των δύο έως τεσσάρων εβδομάδων που έδινε ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος έως τις τελευταίες ημέρες.

Η εγκατάσταση αυτού του γιγάντιου θόλου, βάρους 70 τόνων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

«Ο θόλος κατασκευάστηκε. Είναι στην τελική φάση της μηχανικής για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί ίσως σε έξι έως οκτώ ημέρες», δήλωσε ο ΜακΚέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

To καπάκι αυτό που θα συγκρατεί το πετρέλαιο, το οποίο κατόπιν θα αντληθεί, θεωρείται από τη British Petroleum ως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, αν τα υποβρύχια ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί για να κλείσουν τη βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής δεν επιτύχουν το έργο τους.

Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, 80 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας (νότιες ΗΠΑ), βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε τη διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων. Από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν στον Κόλπο του Μεξικού σχεδόν 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 22 Απριλίου που η πλατφόρμα βυθίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου