Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Δίνουμε ανάσα 18 μηνών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde» για τον μηχανισμό στήριξης.

"Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό", τόνισε. Χαιρέτισε την "απίστευτη προσπάθεια αλληλεγγύης", λέγοντας για παράδειγμα, ότι η Πορτογαλία θα δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο από εκείνο που δανείζεται η ίδια.

Όσον αφορά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, εκτίμησε ότι αν δεν γινόταν, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις.

Τέλος, εκτίμησε ότι η επίσκεψή του στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν καθοριστικής σημασίας. "Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου