Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Παπούλιας: «Ανοίγονται δρόμοι για υπέρβαση της κρίσης»

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

«Πρέπει να πατάξουμε τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, σε δραματικό τόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Σεΐχη του Κατάρ Χαμάντ Γιασίν Μπιν Τζαμπρ Αλ-Θανί.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα έδωσε μια μάχη και με την συμφωνία που επετεύχθη ανοίγονται δρόμοι για υπέρβαση της κρίσης» και πρόσθεσε: «Η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα. Θα είναι όμως οδυνηρές οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Για σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ Γιασίν Μπιν Τζαμπρ Αλ-Θανί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διμερή συμφωνία που αφορά το λιμάνι του Αστακού και χαιρέτισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για πολυεπίπεδη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα στήριξε πάντα τα δικαιώματα του αραβικού έθνους και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού». Και συνέχισε: «Υποστηρίζουμε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους -επιτέλους- και καλούμε το Ισραήλ να δει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του. Έχει συμφέρον να συνυπάρξει ειρηνικά με το αραβικό έθνος, για την αμοιβαία υποστήριξη των ίδιων συμφερόντων, τόσο του αραβικού έθνους και του παλαιστινιακού λαού όσο και του Ισραήλ. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη γραμμή.»

Από την πλευρά του ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ-Θανί εξέφρασε την εκτίμηση τόσο της χώρας του όσο και των Αράβων γενικότερα προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «τήρησε αξιοπρεπή και δίκαιη στάση έναντι όλων των αραβικών υποθέσεων και κυρίως του Παλαιστινιακού», ενώ δήλωσε ότι «οι Άραβες θέλουν να συμβιώνουν αρμονικά με το Ισραήλ» και κάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη και το Ισραήλ «να καταβάλουν αυτοί τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Σεΐχης επισήμανε ότι έρχεται «με ανοιχτή καρδιά, για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν ο κ. Παπούλιας και ο Εμίρης του Κατάρ» και δήλωσε «αποφασισμένος και θετικός να συμβάλει σε επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα» να βγει από την κρίση.

«Ελπίζουμε από την ελληνική πλευρά να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και να λειτουργήσουμε μαζί σαν συνέταιροι ώστε να πραγματοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος», ανέφερε ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ-Θανί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου