Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Υποβαθμίσαμε την Ελλάδα για να δείξουμε ότι δεν κινδυνεύει!

Απάντηση στις μομφές της ΕΚΤ και της Γαλλίας σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας και την πρόκληση έντονων ρευστοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα στις αγορές ομολόγων και μετοχών έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s δια στόματος του επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του οίκου, Jean-Michel Six.

Σύμφωνα με την S&P , η υποβάθμιση της Ελλάδας είχε ως σκοπό να δείξει ότι η χώρα είχε μικρότερες πιθανότητες χρεοκοπίας απ’ ότι οι θεωρήσει οι αγορές και όχι να τροφοδοτήσει δημοσιονομικές ανησυχίες.

«Οι αγορές είχαν λάβει υπόψη τους την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας….Έγινε γρήγορα κατανοητό ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της» τόνισε ο κ. Six. Και πρόσθεσε:

«Παρά τις ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες της αγοράς, πήρε χρόνο στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ να συγκεντρωθούν και να συμφωνήσουν στο σχέδιο διάσωσης» υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα σε junk (ΒΒ+) στις 27 Απριλίου, λόγω των ανησυχιών για την ικανότητα της χώρας να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Ο οίκος ορίζει την αξιολόγηση ΒΒ+ ως ενδεικτική καταστάσεων «όπου υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί επενδυτικό ρίσκο ανάλογα με τις μεταβολές στις επιχειρηματικές ή οικονομικές συνθήκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της S&P προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική με δύο μέλη της ΕΚΤ να κατηγορούν τον οίκο ότι βιάζεται πολύ να προχωρήσει σε υποβάθμιση, προτού ακόμη οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βάλουν τις τελικές πινελιές στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου