Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα»

Στις επιδιώξεις της Τουρκίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Ελλάδα, στην οικονομική κρίση και την στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσογλου πιστεύει ότι δίνεται ακόμα μία ευκαιρία στους δύο λαούς να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους, όπως παλαιότερα στον καταστροφικό σεισμό η Ελλάδα συνέτρεξε την Τουρκία, τώρα η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Είναι στη φύση των λαών μας», είπε, «να αλληλοβοηθούμεθα στις δύσκολες στιγμές. Τώρα η Ελλάδα έχει οικονομικές δυσκολίες, ελπίζω η ΕΕ το ΔΝΤ αλλά ακόμα και η Τουρκία να βοηθήσουν. Η δύσκολη αυτή περίοδος θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών, αν και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις δύσκολες καταστάσεις για να συνεργαζόμεθα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι από την αρχή της ελληνικής κρίσης ο πρωθυπουργός Ερντογάν, με την ευκαιρία γεύματος στην Αγκυρα, είχε δηλώσει ενώπιον των πρέσβεων των κρατών - μελών της ΕΕ, ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα» .

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χαρακτήρισε ώς «απογοητευτική» την συμπεριφορά που είχαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες στους κερδοσκόπους :

« Από την αρχή δεν συμφώνησα με την αρνητική στάση ορισμένων σημαντικών ευρωπαϊκών κρατών. Μπορείς να δώσεις φιλικές συμβουλές και να θέσεις κάποιους όρους, πράγμα κατανοητό και αποδεκτό. Ο τρόπος όμως που άσκησαν κριτική απέναντι στην Ελλάδα ήταν αρνητικός και απογοητεύτικα από τη στάση ορισμένων κρατών - μελών που ήθελαν στην αρχή να την αφήσουν μόνη της. Στη συνέχεια επικράτησε η κοινή λογική και τώρα η ΕΕ προσπαθεί να την βοηθήσει. Αν και πολιτικός θεσμός η ΕΕ, ιδρύθηκε στην αρχή ως οικονομικός θεσμός με στόχο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Στο ερώτημα εάν κάποτε Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να αποφασίσουν συγχρόνως για την μείωση των αμυντικών τους δαπανών, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε :

« Ναι, πιστεύω ότι θα πρέπει. Και οι δύο χώρες πρέπει να παραδεχτούν ότι υπάρχουν ευαίσθητα θέματα που αφορούν τα νησιά και το Αιγαίο. Η Κύπρος επίσης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί. Ωστόσο και οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να βλέπουν η μια την άλλη ως απειλή και να ξοδεύουν τέτοια ποσά, ειδικά για τέτοιου τύπου ασκήσεις στο Αιγαίο. Δείτε τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπέγραψαν συμφωνία για να μειώσουν τα πυρηνικά. Οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να θεωρούν η μία την άλλη ως απειλή».

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα ο κ. Τζαβούσογλου πιστεύει ότι το θέμα της ενέργειας, αλλά και της κατάργησης της βίζας στα νησιά του Αιγαίου για τους τούρκους τουρίστες, θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων .

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τη θέληση να συνεργαστούν σε ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας. Πιστεύω ότι θα συζητήσουν τις «High level», τις υψηλού επιπέδου, σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, κάτι που γίνεται με πολλές γειτονικές χώρες αυτήν την περίοδο, όπως τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη.

Το θέμα της βίζας επίσης προς την Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου πιστεύω ότι θα συζητηθεί, που τελικά όμως είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, είπε.

Σχετικά με τα θέματα της ελληνικής ορθοδόξου μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, λέγοντας ότι επανειλημένα έχει υπογραμμίσει ότι «η Σχολή αυτή θα πρέπει να ανοίξει».

Κατά την άποψή του δε, το θέμα του τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι δευτερεύουσας σημασίας: «Το θέμα του τίτλου είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Το Πατρτιαρχείο δεν έχει κανένα πρόβλημα στη χρήση του τίτλου «Οικουμενικό». Εξαρτάται από τα κράτη και τους οργανισμούς το πώς θα αναγνωρίσουν αυτόν τον τίτλο, είναι ζήτημα πολιτικό. Το άνοιγμα της Θεολογιικής Σχολής και το θέμα των περιουσιών είναι πιο σημαντικά από το ζήτημα του ονόματος», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου