Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ιταλικές επικρίσεις για αναποτελεσματικότητα της Ευρώπης

Στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικρίνει την αναποτελεσματικότητα της Ευρώπης στη διαχείριση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera και εκτιμά ότι αυτό θα τής γίνει μάθημα στο μέλλον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε τρεις μήνες για να αποφασίσει να βοηθήσει την Ελλάδα. Πολλοί -μεταξύ των οποίων και ο γράφων- θα προτιμούσαν μια διαδικασία πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Μια διαδικασία που θα απέφευγε να αναστατώσει τις αγορές και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ», αναφέρει στο άρθρο του ο Μπίνι Σμάγκι.

«Πίσω από τις καθυστερήσεις αυτές, υπήρξαν, χωρίς αμφιβολία, αβεβαιότητες, η απουσία ηγεσίας, εθνικιστικές εκρήξεις, αναποτελεσματικές διαδικασίες», προσθέτει.

Ο Μπίνι Σμάγκι δε βρίσκει εξάλλου περίεργο ότι «πολλοί πολίτες της ζώνης ευρώ-μια τεράστια πλειοψηφία σε ορισμένες χώρες-έχουν ταχθεί κατά της κάλυψης του χρέους της Ελλάδας», η οποία παραβίασε «τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής οικοδόμησης», αποκρύπτοντας το μέγεθος του ελλείμματος.

«Είναι εύκολο εκ πρώτης όψεως να υποδείξει κανείς τους ενόχους», υπογραμμίζει ο Μπίνι Σμάγκι, αλλά κατά την άποψή του, η κρίση αυτή πρέπει κυρίως να γίνει μάθημα στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η μακρά κρίση των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να αποτελέσει μάθημα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να εξυγιάνουν τα δικά τους δημοσιονομικά και για την Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσει πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και θεσμούς», τονίζει στο άρθρο της ο Μπίνι Σμάγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου