Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο Πάπας δεν είπε κουβέντα για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την καθολική εκκλησία

Η ανθρωπότητα «έχει ανάγκη» από μία «πνευματική και ηθική αναβάπτιση» προκειμένου να «βγει από τη βαθύτατη κρίση», τονίζει ο Πάπας Βενέδικτος ΧVI στο παραδοσιακό ετήσιο μήνυμα του Πάσχα.

«Για να βγούμε από την κρίση, που είναι βαθύτατη, η ανθρωπότητα δεν έχει ανάγκη μόνο από επιφανειακές διορθώσεις», αλλά, «από μία πνευματική και ηθική αναβάπτιση», τόνισε ο Πάπας από τον Εξώστη του Βατικανού στο καθιερωμένο οικουμενικό μήνυμα urbi et orbi, το οποίο απηύθυνε σε 65 γλώσσες.

Στο παγκόσμιας εμβέλειας μήνυμά του ο Ποντίφικας διακηρύσσει πως η ανθρωπότητα «έχει ανάγκη από την υγεία του Ευαγγελίου», καθότι η ηθική κρίση που βιώνει ο πλανήτης «απαιτεί βαθιές αλλαγές, ξεκινώντας από τις αλλαγές στη συνείδηση».

Μολαταύτα, ο Πάπας Βενέδικτος στο μήνυμά του δεν έκανε την παραμικρή μνεία στη σωρεία των σκανδάλων που ταλανίζουν την Καθολική Εκκλησία σε πλείστες χώρες, μεταξύ αυτών και τη γενέτειρά του Γερμανία.

Παράλληλα, ο Πάπας στο μήνυμά του ζήτησε να πρυτανεύσει η «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, και εξεδήλωσε την «ανησυχία του» για τα «πάθη» των χριστιανών στο Ιράκ και τα θύματα των αντιχριστιανικών «διωγμών» σε χώρες όπως στο Πακιστάν.

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Βενέδικτος σκιαγράφησε ένα αδρό περίγραμμα των συγκρούσεων και των καταστροφών απανταχού της Υφηλίου. Ο ίδιος ζήτησε από τον Χριστό ώστε «στη Μέση Ανατολή και ιδίως στους Αγιασμένους από τη θανή κι Ανάστασή του Του Τόπους» οι λαοί τους «να πραγματώσουν την πραγματική και τελειωτική <έξοδό> τους, που θα τους μεταφέρει από τους πολέμους και τη βία στην ειρήνη και την ομόνοια».

Για την Αφρική, ο Ποντίφικας ευχήθηκε να «τερματισθούν οι συγκρούσεις που συνεχίζουν να σωρεύουν καταστροφές και δεινά», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ΛΔ του Κονγκό, στη Γουϊνέα και τη Νιγηρία.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για «τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που βιώνουν την οδυνηρή αναζωπύρωση του εγκλήματος, που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών», ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Χιλή και την Αϊτή, χώρες που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου