Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Εκαναν... φτερά 200 δισ. ευρώ

Με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την τελευταία δεκαετία έχουμε πληρώσει μιάμιση φορά το χρέος μας και παρ' όλα αυτά τα δανεικά διογκώνονται. Είναι σαν να κυνηγάμε, με απλά λόγια, το βασικό δανεισμό μιας πλαστικής κάρτας που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχρεώσουμε. Την ίδια στιγμή, πάνω από 200 δισ. επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν κάνει φτερά σε ξένες τράπεζες, όπου επίσης μια μικρή μειοψηφία αποταμιεύει ληστρικά και αδίστακτα τον πλούτο του ελληνικού λαού.

Στην απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης, μετά τα ευχολόγια και τις θερμές προτροπές στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζεται αυστηρά ότι ο μηχανισμός χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους «θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης (…) με συντονισμένα διμερή δάνεια», που θα θεωρείται όμως «έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής».

Πρόκειται για εκταμίευση που θα αποφασίζεται ομόφωνα, σύμφωνα με το Σχέδιο, και την ίδια στιγμή στόχος της «δε θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης», αλλά ακριβότερα, ώστε να επιστρέψει ο «κακός μαθητής» στα επιτόκια των αγορών. Το πιστόλι, που ζητούσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είναι πάνω στο τραπέζι. Μόνο που όλοι ξέρουμε πια σε τίνος το μέρος θα στραφεί…

Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου