Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Δωρεές 10 δισ. δολαρίων για τη μαρτυρική Αϊτή

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην έκκληση του ΟΗΕ για οικονομική στήριξη του λαού της Αϊτής, ο οποίος ακόμα δεν έχει συνέλθει από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 12 του περασμένου Γενάρη, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 200.000 νεκρούς και 1,3 εκατ. άστεγους.

Συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές που έγιναν κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για την Αϊτή. Από αυτά τα 5,3 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας, η κυβέρνηση έχει ζητήσει να δοθούν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών.

Συνολικά η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει 1,5 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ 1,15 δισ. δολάρια, ο Καναδάς 390 εκατομμύρια δολάρια και η Παγκόσμια Τράπεζα 250 εκατομμύρια. Από τις χώρες της ΕΕ τα περισσότερα χρήματα προσέφερε η Ισπανία με 346 εκατομμύρια ευρώ, εν συνεχεία έρχεται η Γαλλία με 236 εκατομμύρια ευρώ, η Γερμανία με 39,4 εκατομμύρια ευρώ και η Ολλανδία με 29 εκ. ευρώ.

Στη νέα αυτή προσπάθεια του ΟΗΕ να συλλεχθούν χρήματα για την οικονομική βοήθεια της Αϊτής, δεν συνέβαλαν τίποτα η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση της Αϊτής θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας, ξεκινώντας με την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων, νοσοκομείων και κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ελπίζει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα αναδιαρθρωθεί ο αγροτικός τομέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου