Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Εμπλουτισμό ουρανίου επιχειρεί η Τεχεράνη

Στο «μικροσκόπιο» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) βρίσκεται μια ιρανική εταιρεία, η οποία προσπάθησε να εισαγάγει βαλβίδες και μετρητές κενού, υλικά απαραίτητα για τον εμπλουτισμό ουρανίου, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η έρευνα ξεκίνησε, αφότου η ΙΑΕΑ πληροφορήθηκε, στις 14 Ιανουαρίου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι τα υλικά αυτά εστάλησαν κρυφά στο Ιράν μέσω ενός μεσάζοντος που εκπροσωπεί μια κινεζική εταιρεία από την περιοχή της Σαγκάης.

Η πληροφορία αυτή διευκρίνιζε ότι η ιρανική εταιρεία Javedan Mehr Toos (JMT) είχε παραλάβει τις βαλβίδες τις τελευταίες εβδομάδες από την Vikas Kumar Talwar που εκπροσωπεί την κινεζική εταιρεία Zhejiang Ouhai Tard Corp, θυγατρική του ομίλου Jinzhou.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα της ΙΑΕΑ εξήγησε στην εφημερίδα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τεχεράνη προσπάθησε περίπου δώδεκα φορές να αποκτήσει βαλβίδες που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. «Ορισμένες παραδόσεις έγιναν, άλλες όχι» πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Τα υλικά αυτά κατασκευάζονται από μια γαλλική εταιρεία που μέχρι τον Δεκέμβριο ανήκε στον αμερικανικό όμιλο Tyco International. Οι δύο αυτές εταιρείες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου