Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ο "Καλλικράτης" κλείνει 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς

150.000-200.000 υπάλληλοι που σήμερα απασχολούνται σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, θα αλλάξουν πόστο, λόγω "Καλλικράτη".

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", τα 6.000 νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις, με τις συνενώσεις των Δήμων και των Νομαρχιών, περιορίζονται σε λιγότερες από 2.000.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο, θα κλείσουν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε κάθε νεοσύστατο δήμο θα επιτραπεί να διατηρήσει δύο, ένα για τις κοινωνικές και προνοιακές ανάγκες και ένα για πολιτιστικούς, αθλητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ως εκ τούτου, τα ΝΠΔΔ δεν θα ξεπερνούν τα 740. Σε αναστολή λειτουργίας θα οδηγηθούν επίσης και οι περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ζημιογόνες ενώ πολλές ανενεργείς. Κάθε δήμος στο εξής θα μπορεί να διατηρεί μια δημοτική επιχείρηση με κοινωφελή σκοπό.

Προσωρινά μόνο προβλέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν οι 46 μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες των δήμων, ενώ προς κατάργηση οδεύουν και οι 900 σχολικές επιτροπές.

Ο περιορισμός των δήμων και η μετατροπή των 56 νομαρχιακών σε 13 περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα σηματοδοτήσει ένα εκτεταμένο κύμα υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και κατάργησης θέσεων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μετατιθέμενων υπαλλήλων θα ξεπεράσει τις 150.000 με 200.000.

Πριν από τις μετατάξεις θα επιχειρηθεί αναλυτική καταγραφή των αναγκών των υπηρεσιών, του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλείψεων. Σύμφωνα με αρχικές προβλέψεις, περίπου σε 35.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στους δήμους δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και οι ανάγκες θα καλυφθούν από το μόνιμο προσωπικό.

Για τις μετατάξεις οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα πρέπει εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου να δηλώσουν την προτίμησή τους για την υπηρεσία στην οποία θα επιθυμούσαν να μεταταγούν. Στον νόμο θα προβλέπεται απόλυση ενός υπαλλήλου που δεν θα αποδεχτεί τη μετάταξή του σε άλλη υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου