Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Σειρά συμφωνιών υπέγραψαν Πούτιν και Τσάβες

Συμφωνίες στον ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα υπέγραψαν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα βοηθήσει τη Βενεζουέλα στην ανάπτυξη διαστημικής βιομηχανίας.

«Η Βενεζουέλα μπαίνει πλέον σε διαστημική τροχιά. Η εμπειρία της Ρωσίας είναι τεράστια στον τομέα» δήλωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν περί τις 30 συμφωνίες σε θέματα ενέργειας, οικονομίας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Βενεζουέλα αποτελεί σύμμαχο-«κλειδί» της Ρωσίας στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Μεταξύ 2005-2007 οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συνολικά 12 εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για την αγορά από το Καράκας μαχητικών αεροσκαφών Σουκόι, μεταγωγικών ελικοπτέρων και όπλων Καλάσνικοφ.

Η Βενεζουέλα εξασφάλισε επίσης νέα πίστωση ύψους 2 δισ. δολαρίων για την προμήθεια από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων Τ72.

Η ενέργεια αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της συνάντησης. Οι πρόεδροι των δύο χωρών πρόκειται να επικυρώσουν τη δημιουργία μίας τράπεζας για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα.

Το πρόγραμμα ύψους 20 δισ. δολαρίων έχει ως στόχο την άντληση 450.000 βαρελιών την ημέρα -περίπου το ένα πέμπτο της τρέχουσας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ- από την πετρελαϊκή ζώνη του Ορινόκο.

Ο κ. Τσάβες ανακοίνωσε επίσης ότι το Καράκας είναι έτοιμο να αρχίσει την επεξεργασία του πρώτου σχεδίου πυρηνικού αντιδραστήρα, διαβεβαιώνοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο Καράκας έφτασε επίσης και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, καθώς η Βολιβία έχει ζητήσει πίστωση 100 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου