Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Έθνος : Επικρίνει την ΕΕ και «μαγειρεύει» για την Ελλάδα

Πανέτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα, όποτε η χώρα μας καταθέσει αίτημα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η θέση αυτή εκφράστηκε στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, αλλά και επίσημα από τον υποδιευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο τελευταίος επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση και παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν μας το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές. Δεν μας το έχουν ζητήσει», τόνισε εμφαντικά.

Πηγή που έχει γνώση των θέσεων του ΔΝΤ είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενέπλεξε περισσότερο την κατάσταση και δεν βοήθησε την Ελλάδα. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «δεν σπεύδει να σώσει τη χώρα μας όταν στην ανοικτή αγορά της προσφέρονται πολύ υψηλά επιτόκια, είναι ένας θεατής». Αντίθετα, η πηγή ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δανείσει στην Ελλάδα 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 18 μηνών με πολύ χαμηλό επιτόκιο (2,50-3%). Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επίσημα γι’ αυτή την απόφαση του ΔΝΤ, δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ειδική συνεδρίαση του ΔΝΤ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Τα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα και την Ευρώπη ενημέρωσαν το εκτελεστικό συμβούλιο και μαζί με τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, απάντησαν σε σωρεία ερωτήσεων των μελών.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επέλεξε την τελευταία στιγμή να μη λάβει μέρος για να μη δοθούν δραματικοί τόνοι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Το «Εθνος της Κυριακής» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα βασικά θέματα συζήτησης αφορούσαν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και την πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε με αριθμούς η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και δόθηκαν απαντήσεις από τα στελέχη του Ταμείου, τα οποία φέρονται να απάντησαν αρνητικά και στα δύο ερωτήματα.

Ο κ. Ρουμελιώτης που εκπροσωπεί την Ελλάδα ήταν κατηγορηματικός και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν θα υποβάλει αίτημα βοήθειας από το ΔΝΤ. «Θα προσπαθήσει μόνη της» ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του. Αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στο «Εθνος της Κυριακής» για την ειδική συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και τόνισε ότι η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ειδική συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική συνεδρίαση τονίστηκε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο εφαρμόζει πιστά, όπως υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους της. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ.

Σε ερώτημα στον υποδιευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ταμείου πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός Ευρώπης-Ταμείου για την Ελλάδα, εξήγησε τη συνήθη διαδικασία μεταξύ των χωρών-μελών και του ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις δήλωσε ότι όταν η χώρα-μέλος ζητήσει οικονομική βοήθεια, «τότε στέλνουμε αποστολή με στελέχη μας στη χώρα για διαβουλεύσεις. Μετά προχωρούμε σε συμφωνία». Το Ταμείο, πρόσθεσε, «έχει συμβουλευτικό ρόλο στην προσπάθειά του να υποστηρίξει το πιο βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα (για τη χώρα που αιτείται βοήθειας).

Από τη στιγμή που το πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί από τους διευθυντές, κατατίθεται στο εκτελεστικό συμβούλιο το οποίο και το εγκρίνει. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία μεταξύ των χωρών-μελών και του Ταμείου», τόνισε.

Στη συνέχεια ο υποδιευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων εξήγησε ότι «όσον αφορά τις χώρες της ευρωζώνης, βεβαίως διαβουλευόμαστε όχι μόνο με τις αρχές (της χώρας που ζητά βοήθεια) αλλά και με τα αρμόδια ιδρύματα της Ευρώπης, τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα».

Από το ΔΝΤ διευκρινίστηκε για μία ακόμα φορά ότι εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη την οικονομική υποστήριξη του Ταμείου, πρέπει να προσφύγει η ίδια και όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου