Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αψηφά το Ισραήλ τις πιέσεις των ΗΠΑ για «πάγωμα» του εποικισμού στην Ιερουσαλήμ

Αποκρούει για πολλοστή φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις πιέσεις των ΗΠΑ για τη διακοπή του εποικισμού της διαφιλονικούμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας βαρύ κλίμα για τη νέα αποστολή του ειδικού μεσολαβητή της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

«Δεν θα υπάρξει κανένα 'πάγωμα' &#x5Bτου εποικισμού&#x5D στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο αμέσως μετά την άφιξη του Τζορτζ Μίτσελ στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε την πάγια στάση της χώρας, αλλά η χρονική στιγμής της δήλωσης απειλεί να υπονομεύσει τις νέες προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την επανέναρξη των τελματωμένων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή.

Η στενή συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ πέρασε σε περίοδο κρίσης αφότου ανακοινώθηκε το Μάρτιο -κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ- η κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταστήσουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε το αραβικό τμήμα της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιουνίου του 1967. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση.

Προ ημερών ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβινγκτορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση επιβολής ειρηνευτικής λύσης θα επιδεινώσει τη σύγκρουση. Επρόκειτο για συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ εν μέσω φημολογίας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή ελλείψει μίας διαπραγματεύσιμης συμφωνίας.

Ο Λίμπερμαν επισκέπτεται την Πέμπτη την Ισπανία, η οποία διατηρεί την κυλιόμερνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο προειδοποίησε τον Αβινγκτορ Λίμπερμαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στασιμότητα στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία» φέρεται να δήλωσε ο Θαπατέρο, επισημαίνοντας στον Αβινγκτορ Λίμπερμαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ξαναρχίσει το διάλογο με τους Παλαιστινίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου