Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ενημέρωση του αγροτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ από την υπουργό

Για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου «Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του επαγγελματία αγρότη» ενημέρωσαν σήμερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ.

Ο τομέας συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Εισηγητή του ΚΤΕ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι θεωρείται απολύτως σκόπιμη και απαραίτητη η δημιουργία ενός Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με μια ενιαία βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες.

Ο λόγος είναι διότι έτσι θα είναι δυνατός ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, την δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, την διαφανή διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και την προώθηση ολοκληρωμένων διατομεακών πολιτικών.

Όσον αφορά στον καπνό, η Υπουργός τόνισε ότι τον Απρίλιο 2004 - στο πλαίσιο της τροποποίησης της ΚΟΑ Καπνού - ελήφθη μια άδικη απόφαση για τους καπνοκαλλιεργητές με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα τους: μειώθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις τους για το 2010 κατά 50% σε σχέση με το 2009.

Το υπουργείο, τόνισε η Κ. Μπατζελή, διασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του ποσού των 568,3 εκατομμυρίων ευρώ για να διατεθεί στους καπνοπαραγωγούς, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν είτε καπνό είτε διατροφικά προϊόντα.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπέβαλαν συμπληρωματικές προτάσεις και παρατηρήσεις, όσον αφορά στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, αλλά και τα στοχευμένα μέτρα για τους καπνοπαραγωγούς.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου