Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Προσοχή στο παραψημένο κρέας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι πολύ ψημένο, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας που μελέτησαν για περισσότερο από 12 χρόνια 1.700 άτομα.

Διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε συχνά πολύ ψημένα κρέατα έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας που να είναι και λιγότερο ψημένο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υπερβολικό τηγάνισμα και ψήσιμο, σε σημείο το κρέας να «καρβουνιάζει», είναι πιθανόν να παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο το κόκκινο κρέας που αν ψηθεί πολύ γίνεται επικίνδυνο αλλά το ίδιο συμβαίνει αν ψηθούν πολύ το κοτόπουλο ή ακόμη και το ψάρι.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών οι οποίες ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες» και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου πάνω από δυόμισι φορές. Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να είναι ακόμα πιο ευάλωτοι απέναντι στον καρκίνο λόγω της διατροφής με παραψημένα κρέατα που ακολουθούν. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DΝΑ όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου όταν τρώνε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος κατά πέντε φορές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη συνδέσει το πολύ ψημένο (στα όρια του «καρβουνιασμένου») κρέατος με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Πάντως ειδικοί στον καρκίνο αναφέρουν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου