Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Άρνηση, κατόπιν εορτής, παραλαβής του C4I

Δεν αναγνωρίζει την παραλαβή του περιβόητου συστήματος ασφαλείας C4I το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και καλεί την κοινοπραξία SAIC, που προμήθευσε το σύστημα, εντός 15 ημερών να το παραδώσει «με το κλειδί στο χέρι» ή τουλάχιστον να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του.

Με απόφαση του υφυπουργού Σπύρου Βούγια, η ελληνική πλευρά καταγγέλλει τη σύμβαση για το C4I και ξανανοίγει ο «αμαρτωλός» φάκελος της εταιρείας SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 C4I, το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε.

Με την ίδια απόφαση, το υπουργείο παρακρατεί τις εγγυητικές επιστολές προκαταβολής, ποσού 3.106.766,29 ευρώ και καλής εκτέλεσης, ποσού 15.770.610 ευρώ που αφορά στον εξοπλισμό του συστήματος, δηλαδή συνολικού ποσού 18.877.376,29 ευρώ, λόγω «πιθανής αστοχίας του συστήματος», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η σκανδαλώδης ιστορία του C4I

Η απόφαση για την προμήθεια του συστήματος ελήφθη μετά από πολύμηνες διαδικασίες τον Μάρτιο του 2003 σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έναντι του ποσού των 255 εκατ. ευρώ. Η τιμή της προσφοράς είχε από τότε εγείρει υποψίες για «συγκαλυμμένες δαπάνες», αφού ήταν εντυπωσιακά χαμηλότερη από την αρχική των 417 εκατ. ευρώ. αλλά και από αυτή της αντίπαλης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας TRS, η οποία επέμενε ότι το έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί σε αυτή την τιμή.

Όμως, από την πρώτη στιγμή, η αμερικανική πλευρά είχε καταστήσει παραπάνω από σαφές ότι η Ασφάλεια της Ολυμπιάδας 2004 θα ήταν υπόθεση της SAIC. Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, τον Απρίλιο 2002, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας, αφού τόνισε ότι «η επιλογή είναι δική σας» προσέθεσε την συμβουλή «να μην πειραματιστείτε επί του θέματος με συστήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί» και «να μην διαλέξετε μία εταιρεία που μπορεί να διαλυθεί πριν την ολοκλήρωση του έργου».

Στην κοινοπραξία μετείχαν οι εταιρείες General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, IBM, NOKIA, Rafael, Elbit, ALTEC, Όμιλος Πουλιάδη, ΔΙΕΚΑΤ και Siemens, η οποία θα αναλάμβανε τον κρίσιμο τομέα της διασύνδεσης των επιμέρους συστημάτων.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Άνθρακες ο θησαυρός»

Όπως όλοι προέβλεπαν, το σύστημα δεν λειτούργησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, παρά μόνο τμηματικά και με πολλά προβλήματα.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της τιμής είχε ήδη εξοφληθεί και τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2007, όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, η ελληνική πλευρά δέχεται να παραλάβει επισήμως το σύστημα, μετά από πέντε τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, στην τιμή των 245 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας SAIC, Γκραντ Κλαρκ, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις.

Ο Β. Πολύδωρας δήλωσε ικανοποιημένος από την τελική συμφωνία, αν και όσοι γνώριζαν, επέμεναν ότι το σύστημα εξακολουθεί να μην είναι λειτουργικό.

«Τα πλεονεκτήματα από το C4I είναι τεράστια. Είναι συστήματα τεχνολογικής κάλυψης στον τομέα της πληροφορίας, της επικοινωνίας και όλα αυτά οριστικοποιούνται με την τροποποιημένη σύμβαση», είχε δηλώσει τότε ο κ. Πολύδωρας. Φυσικά ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ…

Τελικά η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, η οποία απεδείχθη ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο, και οι καταθέσεις των ειδικών, εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, συμφωνούν ότι το Δημόσιο πλήρωσε πανάκριβα ένα σύστημα το οποίο όμως ποτέ δεν λειτούργησε και κυρίως δεν λειτούργησε η «καρδιά» του, που είναι το υποσύστημα CDSS το οποίο ενοποιεί τα διάφορα υποσυστήματα και επιτυγχάνει τη διαλειτουργικότητα του συνόλου.

Τώρα μετά την απόφαση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Σπύρου Βούγια, να μην αναγνωρίσει την παραλαβή του, η ελληνική πλευρά επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της και απαιτεί επιτέλους το σύστημα να λειτουργήσει.

«Η παράδοση του συστήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υποβολή του σε ελέγχους και δοκιμές επαρκείς για την απόδειξη της ορθής λειτουργίας του ως διαλειτουργικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας, και την ικανοποιητική ανταπόκρισή του στις εν λόγω δοκιμές και ελέγχους», αναφέρει η ανακοίνωση.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου