Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Από το '86 ξεκινά η ιστορία της Siemens»

«Η υπόθεση Siemens συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και κρατάει την συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Η τιμή του πολιτικού κόσμου ανήκει σ’ εμάς τους πολιτικούς που πρέπει να την υπερασπιστούμε με τις όποιες αποφάσεις, όσο δυσάρεστες κι αν είναι για να επέλθει κάθαρση».

Με αυτή του τη δήλωση ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννης συνέπτυξε την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε και αναδρομή στα χρόνια της οικουμενικής κυβέρνησης.

Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα ο κ. Κεφαλογιάννης, βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόφαση του τότε Δ.Σ. του ΟΤΕ (Μήνη-Κιουλάφα) να παραγγελθούν με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ 470.000 ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

Στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της εξεταστικής ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην ΕΛΒΗΛ η οποία ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικού υλικού και στις πρώτες αποφάσεις του 1986 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, όταν προκρίθηκαν για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ τα συστήματα ERICSON και SIEMENS.

Κατά το μάρτυρα, οι αποφάσεις του τότε ΔΣ του ΟΤΕ υπό τον Θεοφάνη Τόμπρα για συνεργασία των οίκων εξωτερικού ERICSON και SIEMENS με τις εγχώριες INTRACOM και SIEMENS HELLAS «έδεσαν χειροπόδαρα το σύστημα και την εξάρτηση από την τεχνολογία τους και κατέστησαν τον Σωκράτη Κόκκαλη κυρίαρχο παράγοντα στην ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ».

Στη συνέχεια είπε ότι το θέμα της μεγάλης προμήθειας των 470.000 παροχών απευθείας από δύο εταιρείες που «ελληνοποιήθηκαν» για να αποφύγουν τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε τον πρώτο μήνα του 1990.

Όμως, συνάντησε τη δική του σφοδρή αντίδραση που έφερε το θέμα στο οικουμενικό υπουργικό συμβούλιο και απέσπασε ομόφωνη απόφαση να γίνει η προμήθεια μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ο μάρτυρας, το δίδυμο Μήνη-Κιουλάφα προσέφυγε με υπόμνημα στους τρεις αρχηγούς που στήριζαν την οικουμενική - Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη - και κατάφεραν να αποσπάσουν έγκριση για απευθείας ανάθεση.

Μετά από αυτό ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πρώτα στον Ξενοφώντα Ζολώτα και στη συνέχεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε, του ζήτησε να κρατήσει για μία ημέρα την παραίτησή του, ενώ την επομένη κιόλας με άλλη πρόφαση «έπεσε» η οικουμενική.

«Ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της Siemens με το πολιτικό σύστημα αρχίζει από τότε», σημείωσε ο τότε υπουργός, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους συμπλήρωσε:

«Αν έλεγα τότε ότι η απόφαση των τριών αρχηγών να στηρίξουν τις θέσεις του ΔΣ του ΟΤΕ και των προμηθευτριών εταιρειών είναι αντίθετη από την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ήταν κόλαφος για το πολιτικό σύστημα.

Όμως το αντικείμενο ήταν μεγάλο κι η μεθόδευση εκπληκτική».

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη «ποιος ήταν ο επισπεύδων από τους τρεις αρχηγούς» ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «δεν θέλω να απαντήσω», ενώ στην επανάληψη της ερώτησης από τους δημοσιογράφους είπε ότι «δεν μπορούν όλα να λεχθούν κι ότι πιθανόν να τα γράψει σε βιβλίο».

Είναι πάντως δεδομένες και ιστορικά καταγεγραμμένες οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν τότε από τα κόμματα της Αριστεράς για ύπαρξη συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών. Τις αντιρρήσεις και ενστάσεις τους εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους στην εξεταστική.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) μίλησε για το «γνωστό ξαναζεσταμένο φαί που δεν μπορεί όμως να κρύψει τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και παράδοση του ΟΤΕ στη Siemens».

Αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε τη στάση των Γιάννη Δραγασάκη και Γρηγόρη Γιάνναρου αλλά και την αρνητική θέση των συνδικαλιστών της Αριστεράς στο ΔΣ του ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής προσφεύγει στους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας Ελλάδος, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των λογαριασμών οι οποίοι έχουν περιέλθει στα αρχεία της επιτροπής, για την διακρίβωση τυχόν δωροδοκηθέντων πολιτικών.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η έρευνα «στην οποία δεν έστερξε τα τελευταία τρία χρόνια το όλο σύστημα» της εξεταστικής, αυτή τη φορά επιτροπής θα φέρει καρπούς μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής της ογκώδους δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη.

Κατά τον κ. Βαλυράκη οι υπάρχουσες ενδείξεις απιστίας και παράβασης καθήκοντος και μία περιρρέουσα αίσθηση για ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ακόμη ως ποινικά αδικήματα, εφόσον συνεχίζεται η ανάκριση.

Ακόμη επικαλέστηκε το ήδη γνωστό δαιδαλώδες σύστημα επιχειρηματιών - χρηματιστών - off shore με το οποίο κατέφθαναν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens για το χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό δωροδοκηθέντων πολιτικών.

Αύριο εξάλλου αναμένεται να καταλήξει η επιτροπή στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Από τα δύο μεγάλα κόμματα προτάθηκαν κατ’ αρχήν ως πρώτοι μάρτυρες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Εσωτερικών- Δημόσιας Τάξης οι Γιώργος Βουλγαράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Παναγιώτης Χηνοφώτης και Κώστας Γκιουλέκας κι από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης, Κώστας Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σπύρος Βούγιας, Εμμανουήλ Στρατάκης, Αναστάσιος Νεράντζης και Μιχάλης Μπεκίρης.

Από την ΝΔ ζητούνται κατ’ αρχήν να καταθέσουν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ενέκρινε και πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του C4 I, και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Μαλέσιος, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Ευσταθιάδης και Γιάννης Σπανουδάκης (έχει καταθέσει ήδη ο πέμπτος Ιωάννης Τραυλός) καθώς και οι Θεόδωρος Τσουκάτος, Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής και Γιάννος Παπαντωνίου.

Για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει η ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου και ενδεχομένως ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης.

zoygla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου