Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Την άλλη βδομάδα το νέο τεστ δανεισμού


«Στοπ» στις υποβαθμίσεις ζήτησε η κυβέρνηση

Χωρίς άγχος θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, αλλά και στις 18 Ιανουαρίου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν στο υπουργείο να μην ζητήσει μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές. «Σύγκρυο», όμως, πιάνει το οικονομικό επιτελείο στο άκουσμα των νέων για την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τους οίκους Fitch και Moody’s - και το αίτημα έγινε δεκτό - να μην ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους πριν ενημερωθούν πλήρως για το «κλείσιμο» του 2010 και για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνεται στο να περιορίσει το μέγεθος της υποβάθμισης και, παράλληλα, να μην υπάρχουν αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα στις ανακοινώσεις των οίκων, αλλά σταθερές........

Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε επαφή του υπουργού Οικονομικών με τους οίκους είτε σε επίσημο (με την αποστολή σχετικής επιστολής), είτε σε ανεπίσημο επίπεδο. Επίσης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι ούτως ή άλλως από την στιγμή που οι οίκοι ανακοίνωσαν τις αρχικές τους προθέσεις για την Ελλάδα, μεσολαβεί ένα διάστημα 20 - 30 ημερών έως ότου ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα δανεισμού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου στην δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων και στις 18 Ιανουαρίου 3μηνων γραμματίων. Στα τέλη του έτους, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν περίπου 5,7 δισ.. ευρώ, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου (δηλαδή, έσοδα μείον έξοδα) υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ιανουαρίου αναμένεται να μην είναι μεγάλες αναφορικά με το ζητούμενο ποσό.

Τα «δύσκολα» θα ξεκινήσουν το Μάρτιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχρεώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Τα επόμενα «αγκάθια» είναι ο Μάιος (με το ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί να ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ) και ο Αύγουστος οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές έδειξαν τη Δευτέρα τις «άγριες» διαθέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα με το «καλημέρα» του νέου έτους, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε νέα αύξηση με το spread των 10ετων ομολόγων να πλησιάζει και πάλι τις 1.000 μονάδες βάσης. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι, αν δεν ανατραπεί τις ερχόμενες μέρες, θα οδηγήσει σε άνοδο και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου