Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

“Αγανακτήστε! Το μέλλον είναι η νεολαία. Εξεγερθείτε!”

“Είμαι 93 χρονών. Το μέλλον μου δεν φαντάζει μακρύ. Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση.” Ποιος τα λέει αυτά;


«Αγανακτήστε!» (Ιndignez vous!) προτρέπει το ομώνυμο πόνημα του γάλλου αντιστασιακού και διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ, ένα μικρό κόκκινο βιβλίο 13 μόλις σελίδων που πούλησε 600.000 αντίτυπα σε μόλις τρεις μήνες, ξεπερνώντας τα έργα γνωστών ονομάτων, όπως το νέο βιβλίο του γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Ουελμπέκ.
 
Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (είναι γιος του συγγραφέα Φραντς Εσελ και της ζωγράφου Ελεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφό στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ») και αφού γλίτωσε από το κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, αφιέρωσε κατόπιν τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ήταν μάλιστα και ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...............

«Είμαι 93 χρόνων. Το μέλλον μου δεν φαντάζει μακρύ. Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση. Ψάξτε και θα τη βρείτε σε πολλά γύρω μας:την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους πολύ φτωχούς από τους πολύ πλούσιους,τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και τους Ρομά, την άθλια κατάσταση του πλανήτη, τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών» τόνισε τις προάλλες σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Ο πολίτης», δηλώνοντας ακόμη και τώρα βαθιά αριστερός άνθρωπος που στέκεται δίπλα στους άστεγους, τους μετανάστες, όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, σε κάθε χώρο, εναντίον των αδικιών του κόσμου.
 
«Η επικρατούσα λογική είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν και επειδή οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται από τους έχοντες. Ομως,όπως λέει και ο ΖανΠολ Σαρτρ, “ο αδιάφορος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος”» συμπληρώνει με νόημα ο γηραιός πρώην αντιστασιακός. «Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις» γράφει ο κ. Εσέλ, καταλήγοντας πως «το μέλλον είναι η νεολαία. Γι΄ αυτό εξοργιστείτε. Εξεγερθείτε!».
 
Πηγή: “Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου