Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αμφιβάλλουν οι Βρυξέλλες για το νέο ουγγρικό νόμο περί Τύπου

Ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της νέας αρχής

Αμφιβολίες διατηρούν οι Βρυξέλλες σχετικά με το νέο ουγγρικό νόμο περί Τύπου και ιδίως για την ανεξαρτησία της αρχής που θα αναλάβει την επίβλεψη των μέσων ενημέρωσης. Ακόμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε., αναμένονται εξηγήσεις επί του θέματος από τη Βουδαπέστη.

Σήμερα η επίτροπος αρμόδια για τη Ψηφιακή Ατζέντα Νέλι Κρους εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την ικανότητα της νέας αρχής να ενεργεί ανεξάρτητα, ιδιαιτέρως λόγω της σύνθεσής της.

Οι ουγγρικές αρχές πριν από τα Χριστούγεννα είχαν διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι ο νέος νόμος δεν αντιτίθεται στο κοινοτικό δίκαιο και υποσχέθηκαν να δώσουν λεπτομερείς εξηγήσεις στο μέλλον......

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011, προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 730.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια που «προσβάλλουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και την ηθική» ή στα μέσα που μεταδίδουν πληροφορίες «μεροληπτικά», οι έννοιες όμως δεν προσδιορίζονται επακριβώς.

Η νέα αρχή θα είναι σε θέση να ελέγχει όλα τα έγγραφα των οργάνων του Τύπου και να εξαναγκάζει τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θέματα που θεωρούνται εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου