Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Βλέπουν τα μουσεία απ’ έξω

Παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης παραμένουν κλειστά για το κοινό, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεών τους σε προσωπικό φύλαξης. 

Όπως ανακοινώθηκε από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο, η έλλειψη προσωπικού φύλαξης θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστές οι δύο μόνιμες εκθέσεις του «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης» και «Μακεδονία- Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες, 1860-1960», ενώ θα λειτουργεί για το κοινό μόνο η περιοδική έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης».

Επίσης, όλες οι εκθέσεις συμπεριλαμβανομένης και της περιοδικής θα παραμείνουν κλειστές τις Κυριακές, «λόγω μη έγκρισης των υπερωριών και εξαιρέσιμων των φυλάκων για το 2011». .......
Την ίδια ώρα το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανακοινώνει ότι θα παραμείνει προσωρινά κλειστό μέχρι να γίνει πρόσληψη έκτακτου προσωπικού φύλαξης. Για το κοινό θα λειτουργεί μόνο η έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη, στην πτέρυγα των περιοδικών εκθέσεων. Η έλλειψη προσωπικού δεν επηρεάζει τη λειτουργία του μουσείου του Λευκού Πύργου (ανήκει στην αρμοδιότητα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού), το οποίο θα συνεχίσει να είναι επισκέψιμο για το κοινό. 

Πρόβλημα έλλειψης έκτακτου προσωπικού αντιμετωπίζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να κρατά κλειστό ένα τμήμα της μόνιμης έκθεσης εκ περιτροπής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. 

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη επισημαίνει, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα συμβαίνει πάντοτε στην αρχή του χρόνου και δεν πρόκειται για δυσρυθμία που προέκυψε φέτος. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει το πρόβλημα υπόψη του και θα επιληφθεί, συμπληρώνει. 

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δημήτρης Ναλπάντης, από την πλευρά του διευκρινίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί εδώ και αρκετές ημέρες σχετικά με το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. 

Η προϊσταμένη του Τμήματος Λαογραφίας του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης, Φωτεινή Οικονομίδου-Μπότσιου, χαρακτηρίζει τη μείωση του προσωπικού φύλαξης δραματική. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συμβασιούχους και εργαζόμενους με προγράμματα stage, που κάλυπταν τις ανάγκες του Μουσείου. Σήμερα λειτουργούμε με μόνο δύο μόνιμους φύλακες. Έχουμε ενημερώσει εδώ και ένα μήνα το υπουργείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου