Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το τρένο της μεγάλης φυγής στον ΟΣΕ

1.300 αιτήσεις για μετάταξη, 400 για συνταξιοδότηση

Υπάλληλοι που εργάζονταν μέχρι πρότινος σε δρομολογιακές γραμμές που κλείνουν, όπως της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας, είναι οι περισσότεροι από τους 1.300 συνολικά που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση για τη μετάταξή τους από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Θανάσης Λεβέντης, μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα 900 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και 400 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα, έχουν υποβάλει αίτηση εξόδου από την υπηρεσία περίπου 400 άτομα –αριθμός ασυνήθιστα μεγάλος-, τα οποία έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ άλλα 250 άτομα πρόκειται να τα κατοχυρώσουν το επόμενο εξάμηνο. Για αυτούς, γίνονται προσπάθειες ώστε να μη μεταταγούν και χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών.............

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, το κλίμα που επικρατεί στους 2.500 εργαζόμενους στον ΟΣΕ, είναι γεμάτο αβεβαιότητα για το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Οι εργαζόμενοι, σημειώνει, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την κατάργηση δρομολογίων κυρίως στη Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, μέτρο που οδηγήσει σε συρρίκνωση του Οργανισμού, ενώ μένουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο δίκτυο της Πελοποννήσου, που καταργούνται πολλά δρομολόγια, απασχολούνταν περίπου 600 άτομα. Ο πρόεδρος της ΠΟΣ πρότεινε επίσης να εκμεταλλευτεί ο ΟΣΕ τοπικά δρομολόγια, όπως αυτό προς το Ναύπλιο για τουριστικούς και άλλους λόγους.

Σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε μάλλον απογοητευμένος από την πρόταση που υπάρχει, αλλά και αποφασισμένος να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει, οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν από 25% έως 45%, αν και όπως τόνισε, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι μειώσεις των μισθών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές όσων πρόκειται να βγουν στο μέλλον στη σύνταξη. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Αύριο, το προεδρείο της ΠΟΣ θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΣΕ, προκειμένου να συζητήσουν μεγάλο πλέγμα θεμάτων που αφορά τους εργαζόμενους, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση και με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου