Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Nα απαλλαγεί η Ελλάδα από ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της, των F.W Steinmeier και P.Steinbruck


Την «περιορισμένη εισαγωγή ευρωομολόγων» ζητούν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας και αρχηγός σήμερα του SPD, Frank Walter – Steinmeier, και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας από το 2005 – 2009, Peer Steinbruck. Οι Γερμανοί πολιτικοί τασσόνται επίσης υπέρ ενός «έξυπνου κουρέματος» με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 
 
Ακόμα, ζητούν ηγετικό ρόλο για τη Γερμανία στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και στήριξη του ευρώ, ενώ διαφοροποιούνται από τη στάση της Angela Merkel που αντιτίθεται στην έκδοση ευρω-ομολόγου. Σύμφωνα με τους ίδιους, η «περιορισμένη εισαγωγή ευρωομολόγων»είναι επιθυμητή, με στόχο να σταλεί ένα σαφές πολιτικό σήμα περί του μη αναστρέψιμου χαρακτήρα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
 
Επιπλέον τάσσονται υπέρ ενός «έξυπνου κουρέματος» με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και υπέρ της εξασφάλισης εγγυήσεων για το χρέος των «σταθερών» μελών της ευρωζώνης, με στόχο να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
 
Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου:
Η ενδεδειγμένη λύση είναι ένας συνδυασμός κουρέματος για τους κατόχους ομολόγων και η περιορισμένη εισαγωγή μεσοπρόθεσμα ευρωομολόγων, σε συνδυασμό όμως με πιο συντονισμένες δημοσιονομικές πολιτικές, μέτρα που μόνο από κοινού μπορούν να έχουν αποτελέσματα, αλλά που κανένα δεν μπορεί, από μόνο του, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα.
Ειδικότερα η Ελλάδα, – καθώς και η Ιρλανδία και Πορτογαλία – πρέπει επειγόντως να απαλλαγεί από ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της: Οδυνηρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους - και μάλιστα σε άνευ προηγουμένου επίπεδο για τη σύγχρονη οικονομική ιστορία – δεν θα αφήσουν τις χώρες αυτές να ξεφύγουν από την παγίδα του χρέους τους.
 
Είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης και πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το χρέος τους.
από ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου