Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αλβανία και Βοσνία χωρίς βίζα στις χώρες-μέλη της Σένγκεν

Ελεύθερα θα διακινούνται στις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, έπειτα από τη σχετική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ, χθες Τετάρτη.

"Οι Αλβανοί θα θυμούνται τη 15η Δεκεμβρίου, ως την ημέρα που έπεσε το "τείχος" της Σένγκεν. Η 15η Δεκεμβρίου είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα δικαιώματα των Αλβανών", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Η χθεσινή, πρώτη ημέρα της διακίνησης των πολιτών χωρίς βίζα προς τις χώρες - μέλη της ζώνης Σένγκεν κύλησε ομαλά, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών. Σε όλες τις εξόδους της Αλβανίας καταγράφηκε αυξημένη κίνηση.

Το γεγονός γιορτάστηκε με συναυλία στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, όπου παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Κυριάρχησε το σύνθημα: "Η Αλβανία χωρίς βίζα στην Ευρώπη".

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα....................

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο δήλωσε ότι, έπειτα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις αρχές της χώρας, τελικά, κατέστη δυνατή, για πρώτη φορά από το 1992, η διακίνηση των πολιτών σε χώρες - μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα. Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρόσθεσε ο Β. Ίνζκο, θα "φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη τους πολίτες της χώρας".

Η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ακολούθησε την αντίστοιχη διαδικασία για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου