Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ρουμανίας

Αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόταση μομφής είναι η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ στη Ρουμανία, μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης η οποία διαμαρτύρεται για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη διαμόρφωση των μισθών, με βάση τη συμφωνία της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ρουμανική κυβέρνηση κατάφερε να "επιβιώσει" από τις δύο προηγούμενες προτάσεις μομφής, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση ενδέχεται να δημιουργήσει μια νέα τάση στην έκφραση της πολιτικής "σκηνής".

Σύμφωνα και με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "Ρόιτερ", η Ρουμανία, το δεύτερο πιο φτωχό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε ποσό 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από το "πακέτο" στήριξης των συνολικά 20 δισ. ευρώ που χορηγούν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μποκ που διαθέτει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, δίνει "μάχη" για να περάσει το νομοσχέδιο διαμόρφωσης των μισθών στο πλαίσιο που ορίζει το πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Η κυβέρνηση που προωθεί έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011 δεν αποκλείει - σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μποκ - να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για τη σύναψη νέας συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου