Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το βρώμικο παιχνίδι των οίκων αξιολόγησης

- Τεράστια υποβάθμιση στα Ιρλανδικά ομόλογα από τη Moody΄s - Την προειδοποίηση της Moody΄s πλήρωσε πανάκριβα με αύξηση επιτοκίων η Ισπανία
- Ο οίκος Standard and Poor's προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποβάθμισης και του Βελγίου
- Έστω και καθυστερημένα η Ε.Ε βάζει φρένο στην ασυδοσία των κερδοσκόπων

Πριν από λίγες ώρες η Moody΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ιρλανδίας κατά πέντε ολόκληρες βαθμίδες ενώ χθες η Ισπανία πούλησε 10ετή ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,44%, από 4,61% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση και 15ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,95% αντί 4,54% στην προηγούμενη έκδοση εξαιτίας της προειδοποίησης του οίκου Moody's.......................
Όμως τα παιχνίδια αυτά που αφήνουν σε κάποιους, σορτάκηδες όπως αποκαλούνται, αμύθητα κέρδη στην πλάτη κρατών που καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα επιτόκια φαίνεται πως τελειώνουν μέχρι το καλοκαίρι.
 
Γιατί έστω και αργά η Ε.Ε αποφάσισε την ουσιαστική εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης μέσω τροποποιήσεων στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους.
 
Τις τροποποιήσεις αυτές υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τώρα πια λύνει τα χέρια στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για να παίζει το ρόλο του ''σερίφη'' αφού θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.
 
Μάλιστα η αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου