Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πορτογαλία: Λεφτά υπάρχουν στην Κίνα

Λεφτά σε Κίνα και Βραζιλία ψάχνει η Πορτογαλία, καθώς αισθάνεται την καυτή ανάσα των spreads, που κάνουν ακριβότερο το κόστος δανεισμού από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με χθεσινή ανταπόκριση του BBC, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος βρίσκεται στο Πεκίνο επιχειρώντας να πείσει τις κινεζικές αρχές να αγοράσουν πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.

Ο Πορτογάλος υπουργός είχε κάνει ανάλογη επίσκεψη στη Βραζιλία, στην οποία είχε εκφράσει δημόσια τη διάθεση της Πορτογαλίας να διαφοροποιήσει το εύρος των επενδυτών σε κρατικά ομόλογα πέραν της Ευρώπης. Για το ταξίδι στην Κίνα δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο το BBC υποστηρίζει πως Πορτογάλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι γίνονται συζητήσεις για το θέμα της αγοράς ομολόγων.

Ολο και ακριβότερος γίνεται ο δανεισμός και για τη γειτονική Ισπανία, με το επιτόκιο δωδεκαετούς ομολόγου σε χθεσινό πλειστηριασμό να διαμορφώνεται στο 3,45% από 2,37% σε αντίστοιχη δημοπρασία τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα ο οίκος Standards & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση ακόμη και του Βελγίου, επικαλούμενος την αδυναμία της χώρας να σχηματίσει κυβέρνηση, άρα και να προχωρήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου