Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γολογοθάς στο Ιράκ με 257 εκτελέσεις

Στην αγχόνη έχουν οδηγηθεί, από το 2005 ως σήμερα, 257 θανατοποινίτες στο Ιράκ, ανάμεσά τους και έξι γυναίκες.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο  υφυπουργός Δικαιοσύνης Μπούσου Ιμπραχίμ, ο οποίος διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη 37 κατάδικοι που περιμένουν να εκτελεστούν.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος, πρόσθεσε, πάντως, ότι ο αριθμός των εκτελέσεων έχει μειωθεί. Όπως είπε, το 2010 έχουν εκτελεστεί 17 άνθρωποι, έναντι 124 πέρυσι .

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής  είχαν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, το οποίο έληξε το 2005. Την περασμένη Παρασκεύη, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ Αντ Μέλκερτ είχε καλέσει την ιρακινή κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι Αλ Μαλίκι, υποστηρίζει όμως ότι θα πρέπει να συνεχιστούν, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Ο Ταλαμπανί είχε προσφάτως δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει για την εκτέλεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού, Ταρέκ Αζίζ.

Σύμφωνα με την ιρακινή νομοθεσία, ένας θανατοποινίτης έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Η δικαστική απόφαση θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από την ιρακινή προεδρία πριν εκτελεστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου