Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Επίσημη «πρώτη» του Αμερικανού πρέσβη με τους δημοσιογράφους

Την πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους είχε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ που ανέλαβε επισήμως καθήκοντα το Σεπτέμβριο. Ο κ. Σμιθ επικεντρώθηκε στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκε επίσης σε περιφερειακά ζητήματα καθώς και στις διαρροές των χιλιάδων απόρρητων εκθέσεων της αμερικανικής διπλωματίας μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks, αλλά και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι “βρίσκεται στο σωστό δρόμο” τονίζοντας ότι απαραίτητο στοιχείο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση αποτελούν οι επενδύσεις, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή απεργία αναγνώρισε ότι “αυτά τα μέτρα δημιουργούν και αρκετό πόνο”.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην επιτυχία της Ευρωζώνης που απαρτίζεται από τους “πιο στενούς μας συμμάχους”.
Αναφορικά με τις διαρροές στο WikiLeaks επανέλαβε την πάγια θέση του Λευκού Οίκου που τις κατακεραυνώνει, ενώ δήλωσε ότι εξ όσων γνωρίζει ενδέχεται να δημοσιευτούν στο διαδίκτυο και άλλες εκθέσεις που θα αφορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις αμοιβαίες επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων αρχηγών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται αυτές οι συζητήσεις. Αναφορικά με το Κυπριακό επανέλαβε ότι “μια διζωνική, δικοινοτική προσέγγιση είναι η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα", υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί, ενώ υποστηρίζει τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε την πλήρη αμερικανική υποστήριξη της πορείας αυτών προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν θέματα προς επίλυση και διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται “μόνο στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων”.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της τρομοκρατίας, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής αστυνομίας για τις πρόσφατες επιτυχίες της αποκαλώντας “εξαιρετική” τη δουλειά της αντιτρομοκρατικής για τις πρόσφατες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη διεθνή και διμερή συνεργασία στην αποτροπή της διείσδυσης τρομοκρατικών στοιχείων στο πλήθος των λαθρομεταναστών που προσπαθούν κάθε χρόνο να εισέλθουν στην Ελλάδα, αν και εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου