Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ερχεται ψαλίδι και στις επικουρικές συντάξεις

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης ενημερώνοντας χθες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία υλοποίησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το κυβερνητικό στέλεχος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει γίνει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο».
Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι οι τυχόν περικοπές θα γίνουν μετά την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών, όπου χρειαστεί.

«Οι αναπροσαρμογές αυτές», δήλωσε, «δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή σε όποια Ταμεία χρειαστεί, διότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων».

Σε ό,τι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες, γνωστοποίησε ότι θα είναι έτοιμες το ερχόμενο καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι και οι επικουρικές είναι «εγγυημένες» με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (3863/10) αλλά χωρίς να αναφέρεται ποσοστό. Σήμερα σχεδόν όλες οι επικουρικές είναι πάνω από το «τυπικό» 20% επί της κύριας και τα καταστατικά των Ταμείων αναπροσαρμόζονται μέσα από αναλογιστικές μελέτες. Κατά συνέπεια, όταν ένα Ταμείο έχει προφανή αδυναμία να πληρώσει επικουρικές συντάξεις, αυτές θα περικοπούν και για όσους ήδη τις λαμβάνουν και όχι μόνο στους νέους-μελλοντικούς συνταξιούχους. Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών διακηρύξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου