Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κατσέλη: δεν είναι λύση η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

Το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, προωθήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος γιατί σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελευθεροτυπία, είπε χαρακτηριστικά «ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, οι ρυθμίσεις έχουν τροποποιηθεί ουσιαστικά. Αποφύγαμε τη γενικευμένη επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, διατηρήσαμε την επέκταση και βάλαμε κατώφλι ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων. Βλέπετε, ο τρόπος εφαρμογής του Μνημονίου δίνει περιθώρια ουσιαστικών βελτιώσεων».

Σε σχέση με τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, τόνισε ότι η θέσπισή τους με τους όρους που προβλέπονται, αποτελεί μια ενδιάμεση λύση που διασφαλίζει την απαραίτητη ευελιξία για την εργοδοσία, με μέτρο όμως και ασφάλεια για τους εργαζομένους, η οποία επιτυγχάνεται με την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των ατομικών , διατήρηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και κατοχύρωση των ελάχιστων όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ως κατώτατο δίχτυ ασφαλείας.

Προειδοποίησε επίσης, ότι «η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελεί λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα του τόπου και την κρίση δανεισμού. Μάλιστα, το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Μια γενικευμένη μείωση μισθών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης, πτώση του τζίρου και βαθύτερη ύφεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου