Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κάνουν φυτό το «βαθύ λαρύγγι»

Ενώ μία μέρα μετά την αποφυλάκισή του ο Τζούλιαν Ασάνζ διακήρυξε ότι θα συνεχίσει το έργο των αποκαλύψεων του WikiLeaks και στην πατρίδα του, την Αυστραλία, δεν θεωρούν, επισήμως, ότι έχει παρανομήσει, φόβοι εκφράζονται για τη φυσική ακεραιότητα και την πνευματική υγεία του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κρατείται στις ΗΠΑ.

Ο 23χρονος στρατιωτικός αναλυτής είναι κρατούμενος σε συνθήκες αυστηρής απομόνωσης σε στρατιωτική φυλακή της Πολιτείας της Βιρτζίνια. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο ως υπεύθυνος διαρροής στο WikiLeaks βίντεο από κάμερα αμερικανικού επιθετικού ελικοπτέρου, που έδειχνε την εν ψυχρώ δολοφονία ομάδας Ιρακινών πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.

Εκτοτε οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να του χρεώσουν ότι εκείνος έχει δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ και το υλικό των 251.287 διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Cablegate (από τα οποία μέχρι χθες είχαν δημοσιοποιηθεί μόλις λίγα περισσότερα από 1.600), αλλά και τα στρατιωτικά ντοκουμέντα των δύο προηγούμενων διαρροών για Ιράκ και Αφγανιστάν.

Περιμένοντας το στρατοδικείο
Εάν το στρατοδικείο κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης μέχρι 52 χρόνων. Στο μεταξύ, φίλοι και υποστηρικτές του λένε ότι ο Μάνινγκ στη φυλακή κυριολεκτικά κοντεύει να γίνει φυτό και ότι ακόμη και οι ίδιοι έχουν γίνει στόχος εξωδικαστικών παρενοχλήσεων, προσβλητικής συμπεριφοράς, ακόμη και απόπειρας δωροδοκίας από πράκτορες της κυβέρνησης. Ο Ντέιβιντ Χάους, ειδικός πληροφορικής από τη Βοστόνη στον οποίο έχει επιτραπεί να επισκέπτεται τον Μάνινγκ δύο φορές το μήνα, αναφέρει ότι ο Μάνινγκ «κατά τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζει μια σταθερή χειροτέρευση στη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση».

Χθες επίσης, η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανακοίνωσε επισήμως την ολοκλήρωση προανακριτικής έρευνάς της από την οποία προκύπτει ότι, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας, με τη δημοσίευση των αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks ουδεμία εγκληματική πράξη στοιχειοθετείται είτε από τον ίδιο τον ιστότοπο είτε από τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου