Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πιθανή η χρήση βιομάζας για θέρμανση από το 2011

Την άρση της απαγόρευσης των καυστήρων βιομάζας σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το 2011 εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Το υπουργείο εξετάζει να αλλάξει την υπουργική απόφαση του 1993 που αποκλείει τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης με βιομάζα στις δύο μεγαλύτερες αστικές περιοχές της χώρας, και η οποία είχε ληφθεί με επιχείρημα την ανάγκη μείωσης των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Την εποχή εκείνη ο αποκλεισμός των εφαρμογών βιομάζας είχε γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς τα διαθέσιμα συστήματα βιομάζας χαρακτηρίζονταν από σχετικά υψηλές εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων. .....................

Δεδομένου όμως ότι από τότε τα τεχνολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά και επειδή σήμερα παρέχονται τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας με αισθητά μικρότερες εκπομπές, οι πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να εξετάζει θετικά τη χρήση της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η χρήση καυστήρων βιομάζας έχει ήδη επιτραπεί πανελλαδικά, και εξαιρούνται ακόμη μόνο τα δύο παραπάνω αστικά κέντρα.

Οι καυστήρες βιομάζας, αντί για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καίνε συσσωματώματα ξύλου, μια καύσιμη ύλη που παράγεται από βιολογικά υποπροϊόντα της γεωργίας, της δασοπονίας και της βιομηχανίας ξύλου, τα λεγόμενα pellets. Πρόκειται για ξύλο απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους διαμέτρου 60 με 80 χιλιοστών και μήκους περίπου 100 χιλιοστών.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου