Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Εταιρίες πλουτίζουν από εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Κινεζικές και ινδικές εταιρίες χημικών επωφελούνται από το εμπόριο του αερίου του θερμοκηπίου HFC-23, μπαίνωντας σε πειρασμό να αυξάνουν την παραγωγή του. Οι συγκεκριμένες εταιρίες καλούνται να καταστρέψουν το βλαβερό υποπροϊόν, με αντάλλαγμα «μονάδες διοξειδίου του άνθρακα» τις οποίες μπορούν να πουλήσουν με τεράστιο κέρδος σε δυτικές εταιρίες που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το περιθώριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως αυτό προβλέπεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη παραχώρησαν δύο εκατομμύρια πολύτιμες «μονάδες διοξειδίου του άνθρακα» (carbon credits) στην κινεζική εταιρία Juhua, μετά από απειλές της ότι θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα ποσότητες του αερίου HFC-23. Το συγκεκριμένο αέριο του θερμοκηπίου αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής του ψυκτικού HCFC-22, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες και είναι 14.800 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.....................

Το αέριο HFC-23 είναι βλαβερό για το περιβάλλον και για να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα συμπεριλήφθηκε στο Πρωτόκολλο του Κιότο που προέβλεπε τη μείωσή του. Έτσι οι ελάχιστες, κυρίως κινεζικές και ινδικές εταιρίες κατασκευής ψυκτικών που έχουν τον εξοπλισμό για να το καταστρέψουν λαμβάνουν ως αντάλλαγμα μονάδες διοξειδίου του άνθρακα από τον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης που προέβλεπε το Πρωτόκολλο, μπορούν να πουλήσουν αυτά τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δυτικές εταιρίες που προσπαθούν να βρούν τρόπους να ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο επίπεδο εκπομπών χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες μονάδες έχουν μόνο τα εργοστάσια που κατασκευάστηκαν πριν το 2000, ωστόσο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο. Εκτιμάται ότι το κόστος καταστροφής του αερίου είναι 100 φορές μικρότερο από την ανταμοιβή των εργοστασίων, ενώ τα κέρδη από το εμπόριο υπολογίζεταιται ότι θα αγγίξουν το 1,6 δις δολάρια μέχρι το 2012.

Ως αποτέλεσμα οι εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα επωφελούνται από την κατάσταση και μπαίνουν σε πειρασμό να παράγουν όλο και περισσότερο από το βλαβερό αέριο, ενώ ο αρχικός στόχος της διαδικασίας ήταν η μείωση του. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους που παράγουν περισσότερο αέριο HCFC-22 , ώστε να λαμβάνουν περισσότερες μονάδες διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΕΕ επιθυμεί να σταματήσει την επιβράβευση των 19 αυτών εταιριών με μονάδες διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο αυτές απειλούν ότι θα απαντήσουν με απελευθέρωση των αερίων στην ατμόσφαιρα και όπως φαίνεται οι απειλές πιάνουν τόπο. Μάλιστα συμφέροντα από το εμπόριο των μονάδων έχει και το κινεζικό κράτος, καθώς επιβάλλει φορολογία 65% στα κέρδη. Η Ινδία δεν διαθέτει τέτοια φορολόγηση, ωστόσο στη σύνοδο του Κανκούν απέφυγε επιτυχώς στην υιοθέτηση μέτρων σχετικά με τη μείωση της παραγωγής των αερίων HFC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου