Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: Μαρτυρίες πρώην στρατιωτών στα κατεχόμενα παλαιστιν. εδάφη καταγγέλλουν συνωμοσία στρατού - εβραίων εποίκων

“Σπάζοντας τη σιωπή” είναι ο τίτλος βιβλίου που περιέχει μαρτυρίες Ισραηλινών, πρώην στρατιωτών και το οποίο καταγγέλλει τη συνωμοσία μεταξύ στρατιωτών και εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Δεκεμβρίου και πρόκειται για μία συλλογή μαρτυριών ισραηλινών στρατιωτών που υπηρέτησαν κατά τη θητεία τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τη συλλογή αυτή έκανε εδώ και χρόνια η ομώνυμη ιρσαηλινή μή κυβερνητική οργάνωση.

Στις 431 σελίδες του το βιβλίο περιέχει τουλάχιστον 100 μαρτυρίες πρώην στρατιωτών που δεν κατονομάζονται. Σε αυτό παρουσιάζονται διάφορες όψεις της πολιτικής του στρατού μέσα από τα μάτια απλών στρατιωτών, επισημαίνει ο Γεχούντα Σαούλ, ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ η οποία δραστηριοποιείται από το 2004. ...............

Σε ένα από τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου, η ΜΚΟ καταγγέλλει το γεγονός ότι "ο στρατός υπηρετεί τα συμφέροντα των εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού". Περιγράφει εποίκους να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, χωρίς ο στρατός να τους διώκει, όπως και στρατιώτες να λαμβάνουν εντολές από εποίκους σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται στους παλαιστίνιους γείτονές τους.

"Ο επικεφαλής της ασφάλειας του εβραϊκού οικισμού είναι αυτός που αποφασίζει τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται. Είναι μια αρκετά παράδοξη κατάσταση, όταν κανείς σκεφτεί, ότι ένας πολίτης λέει στο στρατό ποιά είναι τα όριά του και ποιοί είναι οι νόμοι", παρατηρεί ένας στρατιώτης που φρουρεί έναν εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρόνα.

Στρατιώτες αποκαλύπτουν ότι στο όνομα της αποτροπής επιθέσεων, διεξάγονται αυθαίρετες επιχειρήσεις εναντίον αμάχων. "Μας ζήτησαν να τοποθετήσουμε ένα οδόφραγμα στο μέσο ενός χωριού ακριβώς για να δηλώσουμε την παρουσία μας ώστε να φοβηθεί ο πληθυσμός", διηγείται ένα από τα πρόσωπα που ρωτήθηκαν.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι "συνεχίζει μια ανέντιμη συμπεριφορά απέναντι στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για τις προθέσεις της". Επικρίνει τη ΜΚΟ ότι δεν κοινοποίησε τις μαρτυρίες αυτές στις αρχές που είναι αρμόδιες για την τήρηση του νόμου, κάτι που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου