Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Σκιόπα

- Ο Πάντοα Τομάσο Σκιόπα πέθανε από καρδακή προσβολή σε ηλικία 70 ετών
- Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του ευρώ και υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ
- Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας έμεινε γνωστός για τις αιματηρές περικοπές και τη μείωση ελλείμματος
- Τους τελευταίους μήνες ήταν σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου πέθανε κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στο Παλάτσο Στατσέτι της Ρώμης μπροστά στα μάτια δεκάδων συνδαιτημόνων.


Θεωρείται από τους αρχιτέκτονες του ευρώ ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – υπηρέτησε στο ΔΣ από το 1999 ως το 2005.


Ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα αγωνίστηκε για...............

να καθιερωθεί το ευρώ ως εννιαίο νόμισμα καθώς το θεωρούσε καταλύτη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. “Το νέο μας νόμισμα δεν ενώνει μόνο οικονομίες αλλά και τους λαούς της Ευρώπης” είχε δηλώσει έξι μήνες μετά την είσοδο του ευρώ ως κοινού νομίσματος, το 1999. “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πια εθνικές κοινωνίες αλλά μία ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτό νομίζω ότι σημτοδοτεί μία βαθιά αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία” είχε πει.


Υπήρξε επίσης αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας για 13 χρόνια. Το 2006 έγινε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι, μία θέση την οποία διατήρησε μέχρι την κατάρρευση της κυβέρνησης το 2008.


Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1940 στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μποτσόνι στο Μιλάνο από όπου πήρε πτυχίο οικονομικών ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο φημισμένο MIT της Μασαχουσέτης.


Το 1988 εργάστηκε για την Επιτροπή Ντελόρ αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία για την είσοδο του κοινού νομίσματος. Η Επιτροπή συνέταξε το σχέδιο το οποίο αργότερα εισήχθη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) με την οποία καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.


Ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα επελέγη για υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα – μέσα σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας και διόγκωσης του χρέους -. Έμεινε γνωστός για τις αιματηρές περικοπές στις οποίες είχε προβεί τότε. Το 2007 όμως κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα της Ιταλίας μέσα στα όρια που προέβλεπε η ΕΕ για πρώτη φορά από το 2002.


Το 2007 έγινε πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία θέση που διατήρησε και μετά την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι.


Σήμερα το ευρώ διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Ωστόσο ήταν ένα νόμισμα που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες και σηματοδότησε το όραμα για μία ενωμένη Ευρώπη που χτίστηκε στον απόηχο των συντριμμιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Γνωστός για το χιούμορ του ο Τομάσο Σκιόπα είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2004 ένα λογοπαίγνιο με την “Οικονομική και Νομισματική Ένωση” (συντομογραφία EMU – Economic and Monetary Union - που είναι και το όνομα ενός πουλιού της Αυστραλίας, το οποιό μοιάζει με στρουθοκάμηλο). “Μοιάζουν τα δύο γιατί κανένα δεν μπορεί να κάνει πίσω” είχε πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου