Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πώς το δημόσιο φεσώνει το...δημόσιο

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες στον φορολογικό Τειρεσία και τι θα είχαμε αποφύγει σε περικοπές αν δεν είχαν διαλυθεί οι εισπρακτικοί μηχανισμοί την περίοδο 2003-2009
 
Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του δημοσίου δεν είναι άλλος από το ίδιο το δημόσιο. Όπως προκύπτει από τη λίστα του φορολογικού Τειρεσία τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ολυμπιακές αερογραμμές, ΟΣΕ,  ασφαλιστικές εταιρίες βρίσκονται στη δεκάδα των μεγαλοοφειλετών η οποία συμπληρώνεται από χρηματιστηριακές, κατασκευαστικές, και ελεύθερους επαγγελματίες. Το σύνολο των οφειλών ξεπερνούν τα 33,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών ως ανεπίδεκτα είσπραξης, και επιχειρήθηκαν να διαγραφθούν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.  ...........................

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνταντίνου να ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο βάζοντας στο «παιχνίδι των εντυπώσεων» και το ελεγκτικό συνέδριο το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαγραφή των χρεών. Κάθε άλλη παρά τυχαία είναι η εμπλοκή εάν ληφθεί υπόψη ότι στον πρόσφατο απολογισμό του περασμένου οικονομικού έτους έκανε λόγω για έναν πραγματικό πίθο των Δαναΐδων σημειώνοντας την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την είσπραξη τεράστιων οφειλών που οδήγησαν  στη συσσώρευση και εν τέλει στη διαγραφή χρεών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2003-2009 το δημόσιο υποχρεώθηκε να διαγράψει βεβαιωμένα έσοδα ύψους 15,8 δισ. ευρώ ποσό σημαντικά υψηλότερο του ποσού που απαιτείται σήμερα για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν την «ευαισθησία» να μαζέψουν τους φόρους και εάν οι κυβερνήσεις δεν διέλυαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα είχαν αποφευχθεί: οι μειώσεις των 10.000 συμβασιούχων που ανακοινώθηκαν χθες, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, όχι μόνο για το 2011 αλλά και αυτές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια . Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα δεδομένου ότι στην αποκαλυπτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για κάθε 10 ευρώ που βεβαιώνει το κράτος εισπράττει μόλις τα έξι ευρώ και τα τέσσερα χάνονται στον πίθο των Δαναΐδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν το 2009 σε 89 δισ. ευρώ από τα οποία τελικώς εισπράχθηκαν 50,5 ή ποσοστό 56,78%. Σημειώνεται ότι στα 89 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και το εισπρακτέο υπόλοιπο του προηγούμενου οικονομικού έτους (2008) το οποίο μεταφέρεται από έτος σε μέχρι να... διαγραφεί. Εάν μάλιστα το δημόσιο μπορούσε να βάλει στα ταμεία του το εισπρακτέο υπόλοιπο των οικονομικών χρήσεων 2003 -2009 που ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ πιθανόν η χώρα να είχε γλιτώσει από τον μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου το ποσό που εκκρεμεί προς είσπραξη ανέρχεται στα 33,5 δισ. ευρώ και αφορά τα φορολογικά και τα μη  φορολογικά έσοδα. Ειδικότερα , ως προς τα φορολογικά έσοδα το εισπρακτέο υπόλοιπο αφορά κυρίως:

- στους άμεσους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
-στην έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων
-στους έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών
-στον ΦΠΑ
στις προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές έμμεσων φόρων

Ως προς τα μη φορολογικά έσοδα το εισπρακτέο υπόλοιπο αφορά
- στα πρόστιμα και τις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια
- πρόστιμα από παραβάσεις του ΚΒΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου