Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Τι ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου για το 2011

Πρωτοποριακά πιλοτικά προγράµµατα θα υλοποιεί στο εξής η κυβέρνηση έπειτα από σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του στο χθεσινό πολύωρο Υπουργικό Συµβούλιο, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να προτείνουν κατά υπουργείο τουλάχιστον ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραµµα στον τοµέα ευθύνης τους, ώστε να αποτελέσουν αυτά τη µικρογραφία, όπως είπε, µιας πολιτικής που θα εφαρµοστεί στη συνέχεια από την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγµα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ένα Ταµείο, την εξοικονόµηση ενέργειας σε µια γειτονιά, την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας πουθα έχει παραχθείαπό πράσινες πηγέςενέργειας σε ένα νησί, την πιλοτική λειτουργία ενός νοσοκοµείου και ακόµη παρεµβάσεις για τηνανεργία, την παιδεία κ.λπ. Κατά τον σχεδιασµό του Πρωθυπουργού, ο κάθε υπουργός θα αναθέτει σε τουλάχιστον έναν υφυπουργό του να εισηγείται κάθε εβδοµάδα στο Υπουργικό Συµβούλιοένα πιλοτικόπρόγραµµα, το οποίο στησυνέχεια θα αξιολογείται για άµεση υλοποίηση. .....................
 
Κατάταλοιπά,ο Πρωθυπουργόςκάνοντας µια σύντοµηανάδροµη στο 2010 υποστήριξε ότι χωρίςτις προσπάθειες της κυβέρνησης η χώρα θα είχε καταρρεύσει. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «καµία κυβέρνηση καικανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να λάβει τις αποφάσεις που αναγκαστήκαµε να λάβουµε το 2010. Επρεπε όµως να το κάνουµε και το κάναµε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν το κάναµε δεν θαείχαµε αποτρέψειτη χρεοκοπία της χώρας και θα φέραµε την τεράστια ευθύνη ναµην έχουµε κάνειό,τι περνά από το χέρι µας για να µη ζήσουµε µια εθνική τραγωδία». Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε µε σκληρά λόγια το σενάριο µιας ενδεχόµενης χρεοκοπίας υποστηρίζοντας ότι αυτή θα οδηγούσε την ελληνική οικογένεια και ειδικά τους πιο αδύναµους και τη µεσαία τάξη στην «απόλυτη εξαθλίωση».
 
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησετους υπουργούς γιατί στάθηκαν όλοι στο ύψος της εθνικής ευθύνης απέναντι στην κρίση την οποία χαρακτήρισε ως «τηµεγαλύτερη κρίσητου ελληνισµούκατά την πρόσφατη ιστορία του»και εξήρε το έργο της κυβέρνησής του διότι παράλληλα µε τη σωτήρια της χώρας κινήθηκε για να επιφέρει ριζικές αλλαγές που καθυστέρησαν για πολλές δεκαετίες. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Παπανδρέου έκανε µια σύντοµη αναφορά στο έργο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι «ποτέ στο παρελθόν µια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα. Και ποτέ στο παρελθόν δεν κλήθηκε µια κυβέρνηση να εφαρµόσει το πρόγραµµά της σε τόσο δύσκολες καιπολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες».
 
Με τηφράση«συνεχίζουµε και το 2011», ο κ.Παπανδρέου ανέφερεότι το πρόγραµµα της κυβέρνησήςτου θα υλοποιηθεί στο ακέραιο:
 
n Για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. n Για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.
n Για κοινωνία ευνοµίας, διαφάνειας, συµµετοχής και δικαιοσύνης.
 
n Για ένα πραγµατικό κράτος πρόνοιας. n Για την ενδυνάµωση την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και του διεθνούς κύρους της χώρας.
 
Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πως είναι δικαιολογηµένη η ανησυχία, η απογοήτευση και η οργή των πολιτών. Τόνισε όµως ότι «δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, µοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοποµπαίων τράγων αλλά να γίνει δύναµη αλλαγής». Χρειάζεται, πρόσθεσε, προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου