Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου;

«Επανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας» βαφτίζει τώρα η Κυβέρνηση το πιθανό «λουκέτο» σε νοσοκομειακά Ιδρύματα (για… συγχώνευση κάνει λόγο) και την κατάργηση άλλων δομών Υγείας του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια. Κι όλα αυτά βεβαίως, με το αιτιολογικό της εξοικονόμησης πόρων.

Μάλιστα σαν μια χαρακτηριστική περίπτωση «κακής χωροθέτησης μονάδων υγείας», αναφέρεται η Ήπειρος στη σχετική εισήγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την οποία τονίζεται ότι «Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα: Τρεις νομοί, τέσσερις πόλεις και ισάριθμα νοσοκομεία. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της, ωστόσο ο όγκος των ασθενών μετακινείται συστηματικά προς τα νοσοκομεία Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό».

Διαπίστωση που δείχνει την πρόθεση, εν όψει του επανασχεδιασμού του «Χάρτη Υγείας», να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην συγχώνευση, αν όχι όλων (ποιων όμως;), των νοσοκομείων που λειτουργούν στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου........................

Εάν αυτό τελικά συμβεί ο κύριος όγκος των ασθενών τους, θα φθάνει στα δυο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε εργαστηριακές υποδομές και χώρους. Αν προστεθούν και οι ασθενείς των άλλων γειτονικών νοσοκομείων, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Και θα γίνει εκρηκτική αν, όπως σχεδιάζεται, μειωθούν και τα Κέντρα Υγείας, που λειτουργούν κυρίως στους μεγάλους Δήμους και τα Αγροτικά Ιατρεία, στα κεφαλοχώρια της Ηπείρου. Η κατάργησή τους θα επιφέρει τελειωτικό «χτύπημα» στην περιφέρειά μας και κυρίως στους εναπομείναντες υπερήλικες κατοίκους της, για τους οποίους τα Κέντρα Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί είναι το μόνο… αποκούμπι, η ασφάλειά τους.

Ένα άλλο πλήγμα που πιθανόν να δεχθεί το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι η ενδεχόμενη κατάργηση της Ογκολογικής Κλινικής του, μια από τις πιο σημαντικές στη χώρα, επανδρωμένη με άριστους ειδικούς γιατρούς (υπό τον διακεκριμένο Καθηγητή Ογκολογίας Νικ. Παυλίδη), αλλά και με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, που χρόνια τώρα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς της Β.Δ. Ελλάδας.

Η Κλινική των Ιωαννίνων δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά στο σκεπτικό του σχεδιαζόμενου «Χάρτη Υγείας», για να τονιστούν οι τεράστιες ανισότητες που, σύμφωνα με τους ερευνητές καταγράφονται, στο πεδίο των νεοπλασιών – σύμφωνα και με δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr – τονίζεται ότι: «Βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού,  καρκινοπαθείς…  προβλέπεται να υπάρχουν μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αφού σε αυτές τις δύο περιοχές είναι συγκεντρωμένο το 89,9% των ογκολογικών κρεβατιών της χώρας και το 74,6% των κλινών για χημειοθεραπείες! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου ογκολογικά τμήματα στις Σέρρες και τη Δράμα, τις περιοχές που έχουν την αρνητική «πρωτιά» στην εμφάνιση περιστατικών καρκίνου σε όλη την χώρα.  Έλλειμμα στην ογκολογική περίθαλψη των πολιτών καταγράφεται επίσης στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου».

Όπως προκύπτει από τον πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη  –διαδικασία που  βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας οι ανάγκες περίθαλψης των πολιτών ελάχιστα καλύπτονται από τις δομές υγείας του ΕΣΥ, που… ατάκτως ερριμμένες, απλώνονται σε όλη την επικράτεια.

Η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να ληφθούν οι αποφάσεις και να προχωρήσει ο επανασχεδιασμός του.

Στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα στο «Θεμαonline» συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Συντονιστής της ομάδας τοποθετήθηκε  ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος  Λιαρόπουλος, ο οποίος έχει «προϋπηρεσία» στο συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς το 2002 ως πρόεδρος του τότε Α’ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής μελετούσε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων για την εξοικονόμηση πόρων.

Ο κ. Λιαρόπουλος πρέπει να έχει ολοκληρώσει και παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την εισήγησή του για το θέμα των συγχωνεύσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ενόψει της καταληκτικής αυτής ημερομηνίας οι ειδικοί εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ομάδα επιστημόνων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έχει αναλάβει την χαρτογράφηση του υγειονομικού δικτύου της χώρας εμπλουτίζουν αδιάκοπα τις τελευταίες εβδομάδες μία βάση δεδομένων με εκατοντάδες στοιχεία που αφορούν τους δείκτες θνησιμότητας κατά φύλο, ηλικία και αιτία, τις νοσηλείες στο σύστημα υγείας και τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας ανά περιοχή.
Από αυτά τροφοδοτείται το λεγόμενο μοντέλο αναγκών και ζήτησης του Υγειονομικού Χάρτη. Παράλληλα, γίνεται η τροφοδοσία του άλλου βασικού πυλώνα του Χάρτη που αφορά όλο το δίκτυο των υποδομών υγείας του ΕΣΥ και αλλά και του ιδιωτικού χώρου της υγείας.

Ο τελικός στόχος του Υγειονομικού Χάρτη είναι η εναρμόνιση αυτών των δύο πυλώνων, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά για τους πολίτες το σύστημα υγείας της χώρας.
Kάθε πόλη κι ένα νοσοκομείο, κάθε κωμόπολη κι ένα Κέντρο Υγείας, κάθε χωριό και αγροτικό ιατρείο! Η Ελλάδα έχει το πιο πυκνό αριθμητικά δίκτυο δομών υγείας σε όλη την Ευρώπη, αλλά με τις λιγότερες και χαμηλότερου επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Αυτό διαπιστώνουν οι ειδικοί καθώς ολοκληρώνουν με αδρές γραμμές τον Υγειονομικό Χάρτη της Ελλάδας, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Από την καταγραφή έχουν προκύψει  132 νοσοκομεία, 200 Κέντρα Υγείας, 1.391 περιφερειακά ιατρεία,  300 πολυιατρεία και ιατρεία του ΙΚΑ. Επίσης, 194 ιδιωτικές κλινικές και 152 διαγνωστικά κέντρα. Πλέον οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στην καταγραφή των κλινικών, των τμημάτων, των εργαστηρίων και των ιατρικών ειδικοτήτων ανά νοσοκομείο, νομό και περιφέρεια έτσι ώστε να έχουν εικόνα σε βάθος για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται στους πολίτες.

Ωστόσο, ακόμη και η πρώτη αδρή καταγραφή αναδεικνύει αμέσως το πρόβλημα του «ασθενή». Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναχωροθέτησης του δικτύου υγείας της χώρας μας, επισημαίνουν οι ειδικοί της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που επιβλέπουν τον σχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη, έτσι ώστε οι δομές υγείας που υπάρχουν να καλύψουν πραγματικά τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και περίθαλψης των πολιτών.
thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου