Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κατσικίσιο τυρί για ρεκόρ Γκίνες

Στην Ιερισσό παρασκευάστηκε πριν από λίγες μέρες ένα κατσικίσιο τυρί 900 κιλών και θα εκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τους υπεύθυνους του γραφείου του Ρεκόρ Γκίνες.

 


Πριν από δύο χρόνια το τυροκομείο του Γιάννη Σταθώρη από την Ιερισσό είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο για την παρουσίαση των προϊόντων του στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού, Detrop, στη Θεσσαλονίκη.
 
''Χρειαστήκαμε 5.850 κιλά κατσικίσιου γάλακτος, ένα τεράστιο καλούπι που κάναμε μόνοι μας, μια μεγάλη τσαντήλα για να στραγγίξουμε το τυρί και βέβαια ένα δοχείο φύλαξης - ψυγείο που φτιάξαμε με δική μας πατέντα ώστε να ωριμάσει εκεί και να μεταφέρεται εύκολα'', λέει ο κ. Σταθώρης και δηλώνει περήφανος για το αποτέλεσμα.
 
Το τυρί, με την ονομασία, κατσικίσιο πετρωτό, το οποίο, άλλωστε, παράγεται σε μικρές συσκευασίες από το τυροκομείο, φτιάχτηκε την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να φτάσει τα 980 με 990 κιλά................
''Βέβαια πρέπει πρώτα το τυρί να ωριμάσει για 15 με 20 μέρες και όταν πέσει η θερμοκρασία του τότε θα είναι κατάλληλο για ζύγιση. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι του βραβείου Γκίνες θα μας επισκεφτούν πιθανότατα την περίοδο διεξαγωγής της Detrop του 2011, ώστε η παρουσίαση να γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης. Εκεί θα μπορεί όλος ο κόσμος να το δοκιμάσει και να το γευτεί'' συμπλήρωσε ο τυροκόμος που σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ένα τέτοιο λευκό τυρί που φιλοδοξεί να μπει στο βιβλίο Γκίνες.
 
Μέχρι τώρα έχουν μπει στο βιβλίο κίτρινα τυριά, βάρους άνω των 500 κιλών που παρασκευάστηκαν στην Κρήτη και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου