Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πακιστάν: Απεργία για να μην καταργηθεί η ποινή του θανάτου σε όσους βλασφημούν τον Πρόφήτη

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας ενώ και τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο που θα καταργεί τη θανατική ποινή για βλασφημία.


Θρησκευτικές συντηρητικές οργανώσεις έχουν καλέσει τους πιστούς σε γενική απεργία ελπίζοντας να μην ψηφιστεί ο νέος νόμος ενώ οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου εκτιμούν αντιθέτως ότι ο νόμος για την βλασφημία όπως είναι τώρα ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό........

Σύμφωνα με την αστυνομία χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το σπίτι του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και πετούσαν πέτρες φωνάζοντας "Θα θυσιάσουμε τις ζωές μας, θα σώσουμε την αγιότητα του Προφήτη" .
 
Για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα χωρίς να προκληθούν σοβαρά επεισόδια.
 
Η απεργία και οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας είναι εμφανείς στις μεγάλες πόλεις αφού και όλα τα καταστήματα είναι κλειστά και οι δρόμοι γεμάτοι διμαρτυρόμενους πιστούς.
 
Ο πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών του Καράτσι δήλωσε ότι "τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να αποσυρθεί η τροποποίηση του νόμου γιατί για μας η τιμή του Προφήτη Μωάμεθ είναι το σημαντικότερο πράγμα".
 
Ο αμφιλεγόμενος νόμος για την βλασφημία ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον Νοέμβριο όταν καταδικάστηκε σε θάνατο μια πολύτεκνη αγρότισσα που κατηγορήθηκε ότι έβρισε τον Προφήτη. Η αγρότισσα που είναι φυλακισμένη έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης που θα αποφανθεί αργότερα αυτό το μήνα.
 
Πολλές χώρες και διεθνείς οργανώσεις καθώς και πολιτικές προσωπικότητες έχουν ζητήσει από τον πακιστανό πρόεδρο να δώσει χάρη στην φυλακισμένη αγρότισσα.
 
Σημειώνεται ότι μόνο το 3% των 167 εκατομμυρίων πολιτών του Πακιστάν δεν είναι μουσουλμάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου