Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Καζαμία και για την... ενέργεια

Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις διατύπωσε η ΕΙΑ για τη διαμόρφωση των ενεργειακών τάσεων του 2011.
 
Ειδικότερα η EIA που αποτελεί τον ενεργειακό στατιστικό βραχίονα της αμερικανικής κυβέρνησης προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο (shale gas).
 
Η υπηρεσία διπλασίασε την προηγούμενη πρόβλεψή της για τα εκτιμώμενα αποθέματα shale gas των ΗΠΑ για το 2035. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη τα μη αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ φτάνουν τα 827 τρις κυβικά πόδια, δηλαδή 474 τρις κυβικά πόδια περισσότερα από την πρόβλεψη που έγινε στην περυσινή έκθεση της EIA.
 
Φυσικά...........
 
η αναθεώρηση των εκτιμώμενων αποθεμάτων επηρεάζει και την πρόβλεψη της υπηρεσίας για τις τιμές, καθώς η μεγαλύτερη προσφορά αναμένεται να πιέσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.
 
Έτσι η υπηρεσία προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν τα 6,53 δολάρια/ κυβικό πόδι το 2035 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,19 δολάρια/ κυβικό πόδι.
 
Η φετινή έκθεση της ΕΙΑ προβλέπει ότι η ζήτηση για εισαγωγές ενέργειας στις ΗΠΑ θα μετριαστεί ακόμη περισσότερο μέχρι το 2035 εξαιτίας της αυξημένης χρήσης εγχώριων βιοκαυσίμων, που θα ενισχυθεί από την υιοθέτηση νέων προτύπων αποδοτικότητας και την αύξηση των τιμών ενέργειας.
 
Έτσι το 2035 το μερίδιο των εισαγωγών στην συνολική κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ θα είναι, σύμφωνα με την ΕΙΑ, 18% έναντι πρόβλεψης για 24% πέρυσι.
 
Η υπηρεσία εκτιμά ότι ο άνθρακας θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την προσεχή 25ετία, ωστόσο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί από 1% που ήταν το 2009 σε 14% το 2035 ως αποτέλεσμα των φορολογικών κινήτρων που παρέχονται.
 
Η υπηρεσία εκτιμά ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν στην πρόσβαση συγκεκριμένων ενεργειακών αποθεμάτων όπως τα πετρέλαια στον κόλπο του Μεξικού θα περιορίσουν την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου εκτός χωρών του ΟΠΕΚ.
 
Οι τιμές σύμφωνα με την ΕΙΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά φτάνοντας σε μέσο όρο της τάξης των 200 δολαρίων ανά βαρέλι το 2035.
 
Οι προβλέψεις της ΕΙΑ αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου και να περιλάβουν εναλλακτικά σενάρια και πρόσθετες πληροφορίες το 2011, με δεδομένο ότι οι φετινές προβλέψεις γίνονται με την υπόθεση ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ το τρέχον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου