Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αντικείμενο παγκόσμιου λαθρεμπορίου η ...άμμος

Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που δίνουν σημασία στην άμμο, όταν επισκέπτονται μια παραλία, αλλά και οι βιομηχανίες και οι προμηθευτές οικοδομικών υλικών. Τα πολυπόθητα προσβάσιμα αποθέματα άμμου είναι περιορισμένα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ανθεί το λαθρεμπόριό της, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση και να καλύψουν τις ανάγκες σε οικοδομικά υλικά παγκοσμίως. Οι νόμιμες και προσβάσιμες πηγές είναι περιορισμένες, όπως και τα αποθέματα και οι προμήθειες.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν σήμερα άμμο και χαλίκι κι ενώ η πλειοψηφία ακολουθεί τη νόμιμη οδό, ορισμένοι καταφεύγουν στο λαθρεμπόριο. "Λεία" τους η άμμος των ελεύθερων ακτών.

Οργανωμένες συμμορίες που "κλέβουν" άμμο από τις παραλίες δρουν στο Μεξικό, στη Τζαμάικα και σε νησιά του Ειρηνικού. Στο Μαρόκο, φορτηγά ολόκληρα λαθρεμπόρων άμμου εντοπίστηκαν από τις αρχές, σε παραλίες κοντά στη Ταγγέρη και την Καζαμπλάνκα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Η πιο πρόσφατη περίπτωση κλοπής άμμου σε ευρωπαϊκό έδαφος σημειώθηκε στη Σκωτία.

Οι συνέπειες από την απομάκρυνση της άμμου από τις ακτές είναι τεράστιες, επηρεάζεται ανεπανόρθωτα η θαλάσσια ζωή. Επίσης, η διάβρωση του εδάφους των ακτών αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο των κατοίκων στις περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κλοπές άμμου από τις παραλίες.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Global Witness, αυξημένες ανάγκες σε άμμο έχει η Σινγκαπούρη, που την αναζητά στις γειτονικές της χώρες, μέσω μεσαζόντων και ιδιωτικών εταιρειών, για τις μεθόδους των οποίων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Η Global Witness αναφέρει, για παράδειγμα, ότι στη Καμπότζη, δραστηριοποιούνται "λαθρέμποροι άμμου" και μάλιστα προκύπτει ότι είναι ιδιαιτέρως εφευρετικοί, καθώς έχουν εγκαταστήσει ειδικά συστήματα άντλησης της άμμου σε βάρκες και με τον τρόπο αυτόν έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν ένα πλοίο χωρητικότητας 15.000 τόνων από απόσταση, χωρίς να γίνονται αμέσως αντιληπτοί.

Η αυξημένη "όρεξη" των κατασκευαστικών εταιρειών, όχι μόνο στη Σινγκαπούρη, αλλά και στη Κίνα, ανησυχεί και προκαλεί την οργή της Ινδονησίας, της Καμπότζης και της Μαλαισίας, των οποίων οι παραλίες έχουν αρχίσει να "αισθάνονται τις συνέπειες".

Οι χώρες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες, όχι μόνο με τον κίνδυνο μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής, αλλά φοβούνται μην δουν τα θαλάσσια σύνορα τους να συρρικνώνονται, αφού θα χαθούν τα χαρακτηριστικά των ακτών τους.

Στην Ευρώπη, όπου το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό, το λαθρεμπόριο άμμου είναι πιο περιορισμένο. Ωστόσο, με την εξάντληση των νόμιμων και διαθέσιμων αποθεμάτων, ίσως οι βιομηχανίες και οι προμηθευτές οικοδομικών υλικών να μπουν στον πειρασμό, για την εξεύρεση της πρώτης ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου