Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Moody's: Υποβάθμισε 5 ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ύφεση που θα είναι μεγαλύτερη του αρχικώς εκτιμώμενου θα πλήξει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους και τις προοπτικές της κερδοφορίας τους.

Η βαθμολογία της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο Α2 (από Α1 προηγουμένως), των Alpha, Εurobank και Emporiki στο Α3 (από Α2) και της Πειραιώς στο Baa1 (από A2). Η προοπτική της αξιολόγησης και για τα πέντε ιδρύματα παραμένει «αρνητική», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης θα έχουν μεν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα όμως θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Προβλέπει ότι η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί φέτος και πιθανότατα και το 2011, ενώ κάνει λόγο και για αύξηση του μέσου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, με αρνητικές επιπτώσεις στο καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.

Η Moody’s αξιολογεί πάντως θετικά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει αξιόπιστη πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς και το ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους προέρχεται από τις καταθέσεις των αποταμιευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου