Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ο δανεισμός από το ΔΝΤ έφερε απολύσεις

Αρκετοί Ρουμάνοι θα χάσουν τις δουλειές τους το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντόμινικ Στρος-Καν, που επισκέπτεται το Βουκουρέστι.

Το ΔΝΤ έχει παράσχει πρόσφατα δάνειο στη Ρουμανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και στους όρους που έθεσε ήταν η απόλυση περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ήδη η χώρα απορροφά τις δόσεις του δανείου, συνολικού ύψους 20 δις ευρώ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους οργανισμούς.

Δηλαδή, σχεδόν ό,τι συμφωνήθηκε και για την Ελλάδα, με τη μόνη διαφορά ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης. Η πρόβλεψη του Στρος- Καν για νέους ανέργους δεν αφορά, προφανώς, στους ήδη απολυθέντες αλλά σε νέα στρατιά ανέργων.

Μάλιστα, το ΔΝΤ που θέτει τους όρους -δηλαδή τις απολύσεις- «ρίχνει το μπαλάκι» στην τοπική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα και να δώσει λύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα πρέπει να έχει ως κινητήριο δύναμη την πορεία της οικονομίας, η οποία το 2010 θα παρουσιάσει αύξηση.

Μιλώντας στην Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου, ο Στρος- Καν τόνισε πως η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,3% στη χώρα, η οποία επηρεάζεται από την ύφεση. «Η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να δηλώσει: Το 2009 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7%, αλλά το 2010 θα σημειώσει ανάπτυξη» είπε ο κ. Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου