Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αυστηρότερα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί η χρονική ισχύς της διάταξης για την παρακράτηση 8% επί των τιμολογίων άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Στην τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, χωρίς να θίγεται η δομή και η φιλοσοφία του, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονται αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους, αλλά και αυστηροποίηση των τεκμηρίων για πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες κ.λπ. και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.

Πιο συγκεκριμένα, θα αυστηροποιηθούν τα τεκμήρια για τα μεγάλη σκάφη, ενώ αναμένεται βελτίωση για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, την απασχόληση οικιακών βοηθών με στόχο την αποτροπή της μαύρης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί η χρονική ισχύς της διάταξης για την παρακράτηση 8% επί των τιμολογίων άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Τροποποιήσεις αναμένονται και στη φορολόγηση των bonus των επιχειρήσεων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα εξεταστεί η εφαρμογή της διάταξης μέσω εναλλακτικής κλίμακας ανάλογα με το ύψος της αποζημίωσης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ισχύει η προ μηνών δήλωση του Πρωθυπουργού για φορολόγηση των αποζημιώσεων των golden boys των τραπεζών με 90%, σημειώνοντας μάλιστα πως είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Εξετάζεται επίσης η διάταξη για τη φορολόγηση των ναυτικών, ενώ αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στο θέμα των αποδείξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. γιατροί, δικηγόροι), όπως και για τον κλάδο των μηχανικών, προκειμένου να μεταφέρονται οικονομικές ζημίες από χρήση σε χρήση.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε αμετακίνητος στο θέμα των αποδείξεων και για τα εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, αλλά και στο να μην συμπεριληφθούν οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ.

Αλλαγές αναμένονται και στη διάταξη για την καθιέρωση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές με το σκεπτικό να εξαιρεθούν ιδιώτες παραγωγοί που κινούνται στα όρια ενός νομού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διεμήνυσε, πάντως, ότι οι τροποποιήσεις δεν θα αλλάξουν την φιλοσοφία και τη δομή του νομοσχεδίου αλλά θα αποκαθιστούν αδικίες και θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σχετικά με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ, όπως είπε, η αποκατάσταση της όποιας αδικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα γίνει με αύξηση αποδοχών μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στη Βουλή την Πέμπτη, μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ψήφιση -σήμερα κιόλας- του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή και να το φέρει την εβδομάδα μετά το Πάσχα για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ετσι η διαδικασία επεξεργασίας θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου