Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Προκαταρκτική για τις νέες μίζες

Τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών ερευνών, με τη μορφή του κατεπείγοντος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ιω. Σακελλάκος, ύστερα από τα δημοσιεύματα σχετικά με δωροδοκίες των γερμανικών εταιρειών Daimler AG και Ferrostaal και την εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων σ' αυτές.

Οι έρευνες ανατέθηκαν στους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, Πόπη Παπανδρέου και Παρ. Αδάμη, οι οποίοι αναμένεται αρχικά να εξετάσουν διεξοδικά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για «λαδώματα πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και στην Ελλάδα, με αντίκρισμα μεγάλα συμβόλαια».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Μ. Ανδρουλάκης σχετικά το σκάνδαλο της Daimler, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «θα ανταποκριθεί άμεσα στην ενδεχόμενη περίπτωση υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές πιθανότερο είναι να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς στη διερεύνηση της υπόθεσης. Και αυτό γιατί ορισμένες από τις επίμαχες συμβάσεις αφορούν την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα παραγραφής, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη «περάσει» από το «σκάνδαλο Siemens» και όλες τις δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν από τη διερεύνηση μιας υπόθεσης πολύπλοκης και ιδιαίτερα χρονοβόρας, λόγω των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και του όγκου της δικογραφίας.

Τα 6.500 τζιπ

Οι δύο υποθέσεις αφορούν σε «νέα σκάνδαλα διαφθοράς», στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας. Σχετικά με τον γερμανικό κολοσσό Daimler AG-Benz, αναμένεται να διερευνηθούν πιθανές δωροδοκίες σε συμβάσεις στη χώρα μας, που έχουν σχέση με την προμήθεια 6.500 τζιπ για τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1997-2008.

Μάλιστα, όπως έχει δημοσιεύσει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ήδη διερευνώνται από την αμερικανική Δικαιοσύνη καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεί νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. Η Daimler κατηγορείται για «μαύρες» πληρωμές πίσω από συμβάσεις που συνήψε την περίοδο 1998-2008 σε περίπου 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και καλείται να συναινέσει στην καταβολή προστίμου 185 εκατ. δολαρίων υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της SEC, προκειμένου η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Οσο για τη δεύτερη προκαταρκτική έρευνα, αφορά σε καταγγελλόμενες δωροδοκίες για την περίοδο 2000-2001, από τη γερμανική πολυεθνική Ferrostaal, η οποία ώς το 2008 ήταν εξ ολοκλήρου στην κατοχή της ΜΑΝ, που επίσης εμπλέκεται σε σκάνδαλο «επωφελών γι' αυτήν συμβάσεων» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου δείχνουν ότι το επίμαχο διάστημα η εταιρεία «λάδωσε» στο πλαίσιο σύμβασης για να αναλάβει την κατασκευή 4 υποβρυχίων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου